Friday, 17 June 2011

Kenape kita tak kekal bersama orang yang kite sayang?




Kenape??


Assalamualaikum... Ni Haooo..


Tuk peringatan diri saya dan kamu..


Mungkin ade di antara kite pelik kenape first love tu tak selalu berjaya?? Kenape cinta berchenta tak berkekalan?? Why i shud meet him, not da Mr. Right for me??


Ini ade jawapan nye.. FIRST LOVE memang payah nak lupe kan?? ngaku pat!!! iye kan? tapi why i shud meet da love kalo ia tak berkekalan?? Ni kerana, apabila kita jumpa dengan first love.. memang tangkap cintun habis la kan.. dalam hati hanya ade kamu.. lautan api sanggup ku renang.. sehati sejiwa, sorang mati sorang gile... pirahhh!!!!!


Allah tak kan benarkan hamba-Nya mecintai makhluk atau selain pada-Nya yang diletakkan tertinggi dari Dia.. maksudnya.. Allah akan menyedarkan kamu pada satu detik.. bahawa Dia patut kamu cintai.. Oleh itu, Allah akan putuskan atau membuat kamu sedar bahawa.. cinta manusia tak kan kekal.. cinta pada-Nya akan kekal selama-lamanya.. Pada saat tu, kamu akan sedar.. bahawa cinta paling teratas adalah pada Allah..


Cinta yang tak boleh lupakan mesti kamu sayang giler-giler pada die.. memang ku hanya ada kamu lah! Kawan pon diabaikan.. tapi lepas kamu putus.. kamu baru sedar.. kamu telah banyak abaikan orang sekeliling kamu termasuk family.. dan banyak melukakan mereka.. Ok, renungkan cinta kamu sekarang begitu kah?? kalau begitu berubahlah kepada lebih baik.. utamakan Allah.. utamakan family.. dan jaga hati orang tua kamu sebelum kamu menjaga hati gewe kamu..





Keburukan terlalu sayang ~~

♥ Kamu akan berasa kamu di abaikan kalo sesaat si dia buat tak tau je
♥ Kamu sanggup melukai family atau kawan untuk si dia
♥ Sanggup menipu org lain semata-mata untuk si dia sebagai nya
♥ Kamu akan berasa jeles kalau si dia keluar dengan kawan-kawan lain walaupon tade niat
♥ Kamu akan berasa tertipu padahal benda tu kecik je..
♥ Kamu akan mengongkong si dia dan buat dia rasa rimas..
♥ Benda kecik akan dibesar-besarkan dan bergado..
♥ Mungkin akan terputus di tengah jalan.. isk isk




Kelebihan biase-biase je ~~


♥ Kamu akan menjadi seorang yang cool dan chill je kalo si die buat salah..
♥ Kamu akan menjadi open minded..
♥ Si dia pon makin sayang.. hee
♥ Kamu akan rase biase je kalo ditipu..
♥ Hati kamu makin kental
♥ Kamu akan dihormati..
♥ Jarang bergado..
♥ Dapat menyelesaikan masalah dan berfikir rasional..
♥ Kamu akan bersabar dan dapat menempuhi dugaan dengan baik dan InsyAllah sampai ke jinjang pelamin..
♥ Kamu tidak merasakan dunia ini berakhir walaupon putus dengan si dia..




Bercinta bukan tak boleh.. tapi berpada-pada jangan sampai termakan diri, dan time susah baru nak cari kawan.. tapi time hangat bercinta, kawan pon ditinggalkan.. maksud ditinggalkan disini, pandai-pandai lah kamu bahagi antara kawan dan chenta.. dan jangan sampai terabai family.. Ukess.. tu sahaje nak dikongsi..


(Image from google)



Jika anda menyayangi seseorang itu kerana Allah, maka janganlah bertengkar dan berbalah dengannya, janganlah menanyakan sesiapa tentangnya, kerana orang yang ditanya itu mungkin memberitahu anda perkara yang mengelirukan yang boleh menghalang perhubungan anda dengan orang itu.







pstttt : Yang dah single, mungkin si dia bukan terbaik untuk mu.. Teruskan hidup! yeahh!!



Thanks for reading ♥ =)

No comments: