Wednesday, 28 December 2011

Pabila budak baru habis SPM masuk alam pekerjaan..



Assalamualaikumm.. Hi :)



Sya dulu time lepas SPM keje dekatdekat rumah je.. Tu pun kedai runcit.. Tak sampai sebulan nak benti.. HAHA.. Korang mesti ade keja jauhjauh kan.. Korang memang tabah ar kalau keje jauh dari rumah.. Sekarang budakbudak zaman sekarang nampak je muke ganas gedeber.. tapi hati tu tetap ada taman dan pemikiran memang budakbudak lagi..


Sekarang adik Sya stay dengan Sya.. Baru je habis SPM.. Baru habis SPM dah kena tinggal jauh dari Umi.. Dengan sebab nak kumpul duit kalau dapat masuk Universiti dan teman Sya.. Adibah ni dapat keje Giant Bandar Kinrara jadi Cashier.. Dia stay dengan Sya pun sebab nak teman Sya sorangsorang dekat rumah..


Hari 1st keje, Sya paksa dia make up sikit.. Spoil mood die nak pegi keje.. Hehe.. Tapi balik dia happy lagi.. Sya tanya letey tak? Dengan bangga jawab 'Tak leteyy ponnn~'.. Haa, biasalah budakbudak.. Sya pun penah keje GIANT as promoter dulu.. Tahu la mulamula eksaited keje..


Muka ketat spoil mood kena makeup!


Hari 2nd keje, tanak make up katanya.. Dia balik nangis then terus tertido.. Nanges sebab kaki melecet je punn.. Huh, dekat rumah tade pun nangis kalo kaki melecet.. Manje betol dok dengan Sya.. biasalah, makan semua Sya sedia, nak ape je, Sya bagi.. Then dia bangun tido Sya tanya, Letey tak? 'Tak letey tapi kaki melecet.. huuuu~'..


Happy Sya upah makan KFC lunch hour



Hari 3rd keje, Adibah balik Sya tanya letey tak? 'Leteyyy~'.. Ringkas dan padat jawapan dia.. Then Sya masuk bilik nak tido, tapi dengar macam orang tarik hingus dalam selimut.. Jengjengjeng.. Ada orang nanges dalam selimut ropanya... Sya pun nyanyi lah lagu sedih.. Oh, Ibu~~, engkau jauh dariku.. Aku disini tersiksa.. Dugaan Dunia makin mencabar.. Oh, Ibu.. Then Adibah bukak selimut.. memang mata macam air terjun dah.. Selok kerah menanges ropanya.. Siap demamdemam dah.. Dia bangun then telefon adik kesayangan dia yang tak pernah berpisah jauh.. Then telefon Umi.. Baru lah esoknya demam kebah then happy eksaited macam 1st day keje.. Rindu rumah lewww teww~



Diorang berdua ni tak penah berpisah tapi sebab Adibah kena kerja, tepaksa..




Sian pun ada, lawak pun ada.. Sabar kamu wahai adikku.. walaupun diri mu muda lagi tapi semangat nak keje tinggal jauh tu kuat.. And semangat nak teman Kak Cik tinggi.. Tenkayuuuu~~  Semoga semangat sokmo deh.. We must work hard for our future.. Kita tade sapesape nak harapkan tolong kita.. Sabar la Teh, insyAllah Kak Cik buat yang terbaik untuk adikadik Kak Cik..

Thanks for reading ♥ =)

Monday, 26 December 2011

Review Satu Malam Kubur Berasap




Assalamualaikummm...

Ermm.. Sya tengok citer ni dekat Alamanda.. Padahal rumah dekat dengan IOI Mall, tapi perasaan rasa macam harga tiket murah dan berbaloi kat Alamanda.. Perasan sungguh! hee... Sebabbbb musabab Alamanda wayang die Golden Screen Cinema (GSC) tiket memang murah berbanding then Tanjung Golden Village (TGV). IOI Mall pun GSC tapi Sya rasa suasana, bilik dia kot tak berapa nak besttt berbanding Alamanda..


Ok, citer ni memang la ade lawaklawak sengal die.. Bukan tak best tapi melalut sikit jalan cerita patut lurus tapi bengkangbengkok lak.. Pengajaran tu ada.. Cuma Sya tak berapa suka jalan cerita dia..


Start citer mulamula biasa lahh usik mengusik dengan hantu.. Then yang kena usik ada 4 orang laki muda.. Lepas dorang kena usik, pihak dari TV tahu.. Ada siket busan time orang dari TV nak rakam hantu tu wujud tak kat Kampung yang Kubur Berasap ni.. Time pihak TV lari kelam kabut sebab tahu hantu wujud tetiba teserempak dengan yang kena usik 4 orang pastu, ade sorang pakcik ni skali dengan dorang hilangkan roh hantu camtu je.. macam tak bestt.. cepat sangat hantu hilang.. Sebab kenapa roh hantu tu muncul pun die buat macam imbas kembali.. Macam tade function je pihak TV datang nak rakam..





Tu je lahh cerita hantu lawak.. Tapi lawak tu memang menjadi.. Still Sya enjoy tengok citer tu walaupun tengok tutuptutup mata, tutuptutup tinge sikit.. hehe.. bukan penakut, sound efek die buat orang lain tengok jadi takut.. padahal biase je hantu die.. hehe..




Tiket wayang pukul 11 malam, tapi kitorang sampai awal dalam pukul 9.45 malam.. So sambil tunggu mencekik la dulu ye dak? Dah mencekik pun banyak lagi masa nak tunggu citer hantu.. Perangai pun menjadijadi over eksaited nak tengok citer hantu kunun kannn...




Adik Sya yang sekarang di bawah tanggungan ku.. Thanxx teman i kt KL ye..


Ya, kami tau walaupun kami adik beradik, muka tak sama.. HAHA


Ayokkk, da start biol bila tau nak tengok citer hantu.. 


Putus wayar bahagian bibir..


Adeiiii, dah tak dapat di selamatkan sudeyyy... HAHA


Ok, dah sehat balik.. 


Sya pegi tengok 4 orang dengan adik Sya, then sedara lagi 2 orang.. Tengok dekat Alamanda berbaloi sebab dapat jumpe Aaron Aziz dan Maya Karin.. Sempena citer Ombak Rindu.. Muehehehehehehehe.. Tapi gambo Sya dengan Aaron terlalu mesra giteww.. Sampai Aaron pun nampak malumalu gajah ngan Sya.. Muahahahaha.. Sila lahh jeles ye.. heee



Aaron Aziz tewwwww.. Sory u, terpeluk u.. Ade i kesah?



Macam best fren je ngan akak Maya Kering.. auww~~


Kesimpulan, citer Satu Malam Kubur Berasap Sya bagi 3 bintang dari 5 bintang.. 

Penat membebel, adiosss bebeh! 




Thanks for reading ♥ =)

Tuesday, 20 December 2011

Edisi Orang Tua : Sedekah Itu Memanjangkan Umur.





Assalamualaikum, vanakem ilekk, salam sejahtera..


Hidup ini penuh ranjau berduri.. ecehh.. ayat bajet sasterawan.. Sya ade pengalaman yang nak dikongsi, tapi pengalaman ni Sya dapat dari orangorang tua.. Siapa la kite orang muda tanpa orangorang tua.. Muda keww? Muda la jugakkk.. hehe



Orang Tua : Belanja aku..


Sya : Boley banje, tunggu aku dapat elaun.. Haha


Orang Tua : Ah, tak yah la, ko bukan keje lagi pun.. Elaun pun ciput je..


Sya : Tau eh elaun aku ciput?   (Selamat elaun aku)..


Orang Tua : Nanti ko keje ko kena belanja aku laa, ko tau tak sedekah tu panjangkan umur..


Sya : Yeke? Betol ke ko neh???   (Muke puyuss sengalsengal)


Orang Tua : Eh, betol la ko ingat aku main-main ke? Ko nak tau kenape panjang umor? Allah dah tetapkan rezeki setiap orang..


Sya : Aah, betol..    (Kunun khusyuk dengar)


Orang Tua : Kalau rezeki ko RM10 sepanjang hidup.. Contoh la ni kan.. Ko guna RM7, then ade baki lagi RM3, pastu ko sedekah masjid RM3.. Tak cukup lagi RM10 sepatutnya rezeki ko.. Jadi, Allah akan panjangkan umur ko untuk ko cukupkan RM10 rezeki ko.. Ada paham?


Sya : Maksudnya, Allah memang dah tetapkan rezeki kita kan?


Orang Tua : Secara logik nye camtu la, sebab tu ko kena sedekahkan la jugak.. Aku gurau, gurau jugak.. Tapi benda-benda camni ko kena tahu..







So, renungrenungkan.. Sedekah ada kemungkinan memanjangkan umur.. Kerja Allah siapa yang tahu.. Samasama dapat pekdah.. bukan sahaja pahala malah umur.. InsyAllah.. Iman tak boleh diwarisi tetapi, hanya pengalaman boleh diwarisi oleh orang muda zaman sekarang.






Belajar Dari Kesilapan 
or 
Dont Do Mistakes, Learn From Other Mistakes..

Your Choice Bebeh..




Thanks for reading ♥ =)

Thursday, 15 December 2011

Kenapa Saya Ada BLOG?




Assalamualaikumm.. ni hao, namaste..

Tak semua orang suka buat blog kan? tapi Sya suka, sebab blog ni like a dairy for me.. Ade yang cakap blog ni buang masa, tapi kenapa nak buang masa? sebab lebih masa, dari masa yang lebih buat mende tak berpekdah tu lagi la tak elok kan?


haa.. ni tuan blog.. bekeng ni.. jangan mainmain.. haipp!


Kenapa Sya suka berbelog?
  • Macam diary.
  • Boley review balik ape dah jadi pada diri sendiri - Sya mudah lupo a.k.a nyanyukss.. heh
  • Anggap like virtual fren which never betray you..
  • Tempat berkongsi barang baekk punyerr.. terbaekk!
  • Kenape tak leh guna buku je as diary? - Sebab Sya rasa makan kos dan nanti buku hilang..


Tu je, simple kan? why some peeps think negative bout blog? tempat nak mencapub? hurmm.. rasa tv ke, stesen bus ke, lagi ramai orang tengok tuk mencapub.. Dun be slave to negative thinking! you cant know what mean a happiness with it!

To blogger juge, jangan hal dalam kain.. macam hal rumah tangga gado ke, kapel gado ke.. jangan open sangat nak bercerita, sebab dis in whole world will read bout what you write.. Sampai pembaca leh tahu hal awak.. Kasian pembaca tanggung rasa annoying campur perasa macammacam.. Boley je nak buat luahan, tapi just kaverkaver sikit..


Adios, Assalamualaikum!!

pssttt : pink sangat ke blog Sya ni? hee




Thanks for reading ♥ =)

Thursday, 8 December 2011

Its a hard time.. Its hurts..


Assalamualaikumm.. vanakem..



Siyesly dis is hard time to me.. very hard, i feel im drowning. Not all happen like we plan rite.. And not all peeps think like us, just like in ur mind is also in her mind.. Thats no bebeh nope..


Im must sabar and always thanks Allah what i have around me.. Frens always supporting me, he also always support and helping me even if i dun have enough money.. hehe.. Tapi ganti balik ok.. heeee.. Even i stress or mess.. He try to make me laugh and important is, he want see me smile and said im ok and happy..




Im smiling, no its fake..



Thanks Ya Allah!! He very very very special gift that you give to me.. Even Allah give me hard time, Allah give me a rainbow for cheers me up!! InsyAllah i can get thru dis.. Aminn ya Allah..






Thanks for reading ♥ =)