Wednesday, 28 December 2011

Pabila budak baru habis SPM masuk alam pekerjaan..



Assalamualaikumm.. Hi :)



Sya dulu time lepas SPM keje dekatdekat rumah je.. Tu pun kedai runcit.. Tak sampai sebulan nak benti.. HAHA.. Korang mesti ade keja jauhjauh kan.. Korang memang tabah ar kalau keje jauh dari rumah.. Sekarang budakbudak zaman sekarang nampak je muke ganas gedeber.. tapi hati tu tetap ada taman dan pemikiran memang budakbudak lagi..


Sekarang adik Sya stay dengan Sya.. Baru je habis SPM.. Baru habis SPM dah kena tinggal jauh dari Umi.. Dengan sebab nak kumpul duit kalau dapat masuk Universiti dan teman Sya.. Adibah ni dapat keje Giant Bandar Kinrara jadi Cashier.. Dia stay dengan Sya pun sebab nak teman Sya sorangsorang dekat rumah..


Hari 1st keje, Sya paksa dia make up sikit.. Spoil mood die nak pegi keje.. Hehe.. Tapi balik dia happy lagi.. Sya tanya letey tak? Dengan bangga jawab 'Tak leteyy ponnn~'.. Haa, biasalah budakbudak.. Sya pun penah keje GIANT as promoter dulu.. Tahu la mulamula eksaited keje..


Muka ketat spoil mood kena makeup!


Hari 2nd keje, tanak make up katanya.. Dia balik nangis then terus tertido.. Nanges sebab kaki melecet je punn.. Huh, dekat rumah tade pun nangis kalo kaki melecet.. Manje betol dok dengan Sya.. biasalah, makan semua Sya sedia, nak ape je, Sya bagi.. Then dia bangun tido Sya tanya, Letey tak? 'Tak letey tapi kaki melecet.. huuuu~'..


Happy Sya upah makan KFC lunch hour



Hari 3rd keje, Adibah balik Sya tanya letey tak? 'Leteyyy~'.. Ringkas dan padat jawapan dia.. Then Sya masuk bilik nak tido, tapi dengar macam orang tarik hingus dalam selimut.. Jengjengjeng.. Ada orang nanges dalam selimut ropanya... Sya pun nyanyi lah lagu sedih.. Oh, Ibu~~, engkau jauh dariku.. Aku disini tersiksa.. Dugaan Dunia makin mencabar.. Oh, Ibu.. Then Adibah bukak selimut.. memang mata macam air terjun dah.. Selok kerah menanges ropanya.. Siap demamdemam dah.. Dia bangun then telefon adik kesayangan dia yang tak pernah berpisah jauh.. Then telefon Umi.. Baru lah esoknya demam kebah then happy eksaited macam 1st day keje.. Rindu rumah lewww teww~



Diorang berdua ni tak penah berpisah tapi sebab Adibah kena kerja, tepaksa..




Sian pun ada, lawak pun ada.. Sabar kamu wahai adikku.. walaupun diri mu muda lagi tapi semangat nak keje tinggal jauh tu kuat.. And semangat nak teman Kak Cik tinggi.. Tenkayuuuu~~  Semoga semangat sokmo deh.. We must work hard for our future.. Kita tade sapesape nak harapkan tolong kita.. Sabar la Teh, insyAllah Kak Cik buat yang terbaik untuk adikadik Kak Cik..

Thanks for reading ♥ =)

6 comments:

mizz RFL said...

hahaha lawak pn de aku bace citer.. bese la dak2 jauh dr family.. xbiasa kn.. huhu..

Hani Aisya said...

aah.. tape, kena ajar hidup berdikari sket.. hehe

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

hehe, usaha. bagus.. muda2 dh rajin...untung ada kakak yg jaga adik2:)

Hani Aisya said...

hehe.. nice to know u, u pun untung ada adik noty-noty manja ;)

aliff_akmal said...

Luv this story:-D

Hani Aisya said...

thanks aliff =")