Tuesday, 31 January 2012

Resepi Bujang : Siakap Stim Mudah




Assalamualaikumm.. Namaste olss..


Sya TERmengidam lak Siakap Stim.. Kalo Umi Sya buat lagi besttt.. ye lah kan.. air tangan mak ni, buat ape je sodap.. kalo Umi suap Sya nasik ngan teloq pun makan.. Umi Oh Umi..


So dah hidup jau dari Umi kena la blajo masak.. Untuk memastikan kebuluran berkurangan bila berjauhan, Sudi sudi kan diri la tengoktengok Resepi Bujang kiter ni.. Resepi ni umi bagi, mudah and senang untuk orang bujang buat! Yeyyy! Clapp ur big hand! (-_-")V




Bahan untuk pang pung pang masak :-

  • Ikan siakap kena ada la kan.. 
  • Serai dalam 2 ketui
  • Halia dalam 1 inci - agakagak jer dik non
  • Cili kecik secukup pedas
  • Bawang merah banyak lagi sodap
  • Bawang putih sedikit boley kalo tak letak tak sedap..
  • Asam masin 2, 3 ketui
  • Sos tiram 2, 3 camca ja





TADA!!!!

-

-
-
-
-
-
-
-
-
-





Belum siap yerp, baru nak start.. Sabosabo.. Firstly ikan siakap kan ade bau, so korang kena bersihkan dengan asam jawa dulu.. perap dalam 20 minit.. sambil tunggu buat bahan mayang dulu bawang merah, bawang putih, serai, cili, halia dan asam masin.. mayang tu potong nipisnipis ye hadek hadek..





Lepas mayang, nak buat kuah dia, Campuq bahan mayang + sos tiram + campur air.. Agak sos tiram padan dengan air la yerp.. kalau nak kuah banyak sket, letak air and sos tiram lebey siket tau dik non.. Then try masin masam manis secukup rasa.. Ikan siakap yang perap tadi dah boley bersihkan.. Semua dah cukup rasa, dah boley campur skali dengan ikan siakap tadi.. 






Click kalo rabun sikitsikit
- Bahan mayang + sos tiram + air + Ikan Siakap






Click kalo rabun sikitsikit
- Gaul biar serata yerp..



Then boley kukus! Kukus kejap je ikan ni.. Dalam 20 minit pun dah masak tau.. Senang kan? tak payah buang berpuluh fulus dekat kedai makan.. Sya suka buat sendiri sebab boleh buat suka suki nak letak apa lebey pedas ka, garam ka..





Click kalo rabun sikitsikit
- TADADADADA!!!! Ready tuk di cekik ikan siakap kukus! yeyy!

Tadaaa!! Senang mudah dan simple.. Orang bujang bujang single teww leh la try buat ni.. kalo rasa nak makan tapi nak jimat, boleh masak sendiri taw.. Walaupun anda lelaki.. Yakinn!! Yeahh.. Sya tak ada periuk kukus so Sya buat dalam pancook je tau.. kuali leper yang tak melekat teww.. Haa, yang buat goreng pancake teww..




Petua nak sedap :-
Time nak makan perah asam limau.. Memang menjilat pinggan!



Adios! Selamat mencoba orang orang bujang~ ;)







Thanks for reading ♥ =)

Friday, 27 January 2012

Tingkatkan traffik pun boleyyy~! Take Note!




Assalamualaikum, ni hao..



Selamat Hari Jumaat semuaa.. yeyy!! esok cuti lagi.. MUAHAHA..
Haippp.. Haippp! Nak marah tapi tak kenal.. sabo jelaaa...



Soalan Saya Hari ni :-


Camna orang lain nak trace blog awak tapiiiiiiiii tade letak link dekat profile info awak? ce pikiq deep deep.. hurmmmm..

  • Guna bomoh?
  • Search dekat pacik Google?
  • Tanya dekat macik Yahoo?
  • Tanya dekat member?




All of above adalah BETULLL!! Clappp ur big hand!! yeyyy!!  (-_-")  Ceittt ingat we olsss rajin ka nak buat camtuuuuu? tade masa ukeh.. 



Sia-sia je korang tak letak link blog korang tu, korang follow blog Siti Nurlija, kalo Siti nak follow balik korang camna? camnaaaa.. uwaaaa.. aah, memang Siti Nurlija tade blog punnn.. 




" Tapi tak tahu la awak nak buat camna.." Ahahh! Tak tau meh nak tunjuk.. Zasssss~



Go to Login  dulu> Dashboard > Edit Profile


Click kalo rabun sikitsikit


Click kalo rabun sikitsikit
-Tekan Select Blog to DISPLAY


Click kalo rabun sikitsikit
- Click Blog yang nak DISPLAY ye hadek hadek 



Then SAVE! Haippp.. Belummm lagi siap.. Go to ur blog, cari About Me..


Click kalo rabun sikitsikit
- Tekan symbol skru driver tuuuu




Click kalo rabun sikitsikit
- Make sure dua-dua tu kena bertanda!



Ok, SAVE! Siap.. easy as makan megi kan?



Traffik kamu pun meningkat sebab orang boleh trace kamu kalau mengomel or follow blog orang lain.. Take Note! Sya sukaaa gilakkk blogwalking blog orang lain.. then I Need This!



Bubbyeee.. Adioss! Sembahyang Jumaat ukeh!

Thanks for reading ♥ =)

Tuesday, 24 January 2012

Real Garfield but Comot





Assalamualaikumm.. Heyy..



This real garfield.. 1st time kottt meet garfield real.. sangattt menakutkan.. my anak buah memang lari bekebuk berhabuk tengok garfield ney.. Sya pun takut, sebab i kan aunty, so kena tunjuk tak takut laa.. kalau tunjuk takut maluuu beb..


Memang Sya rasa tercabar buat kerja stalker tucing Gardfield ni.. takut woo.. tucing pun Sya takut, camna orang dekat zoo jaga elephant? mau kena lenyek salah bagi layanan ke elephant.. Yang kena makan dengan buaya tu camna pulak?? errrr... dah dah.. =_="



Mempersembahkan real Gardfield!



Click kalo rabun sikitsikit




Click kalo rabun sikitsikit
-Time ni Sya rasa macam Garfield nak makan Sya!




Click kalo rabun sikitsikit
- Hamek kau die celik mata besarbesar.. larikkkkkkkkkkkkkk




Click kalo rabun sikitsikit
-Opss, sori terflash pulakkkk.. redho jela kalo lpas ni kena geget..




Click kalo rabun sikitsikit
- Haa, kan da cakap kena marah.. aiyooo, sori sir..



Click kalo rabun sikitsikit
- Ok ok, tak kaco.. tido la yerp..



Hakikatnya, garfield dekat lua sangatsangat garang.. Sian Gardfield ni time Sya tengok, comot.. tuan die jaga elokelok mesti comey.. Tucing pun ade perasaan sebenarnye, pandai tau tucing.. Tak caya korang try bercakap loghat kelantan ka, kiel lumpor ka.. mesti die paham.. So, sayangi tucing! sebab, tucing antara binatang kesayangan Nabi Muhammad SAW kite tau.. Adios!







Thanks for reading ♥ =)

Sunday, 15 January 2012

FACEBOOK MENGGANAS





Assalamualaikumm..



Happy Wekend? Wehhh.. bosanggg nyaa coti tak buat pape.. Sya just login FB, then logout balik.. Login balik, refresh lagi dan lagi dan lagi.. urghhh,, very bad wekend.. logout balik.. login logout tu perkara biasa ja untuk lovely wekend.. Then login balik... Haiyaaaa.. bape kali mau login maaaa,,, then Sya nampak sumting.. FB pandai buat teka teki meh? Tapi salah jawab niayaaa maluuuuu...



Click kalo ade rabun sikit sikit..



Wahhh.. kemainnn kauuu FB! Sya tak nak jawab takut kang SPAM sedutttt FB Sya.. Kang tetiba ade je gambo seksi meksi keluaq dekat Wall.. Segan dowhh.. So jawab dalam hati jelaaaaa.. Jangan laaa korang suka suki daki nak tekan link link.. untuk menjaga kesucian FB korang better DONT!!!



FB setakat ni ade sikit sudah ternoda, dulu MySpace and Friendster pun ade SPAM yang tah pape gak.. SPAM ni yang korang tak post tetiba kua link bukan bukan.. Then korang cakap, "Aihhh, bila aku pos menatang bewok ni??" Ahah! Mesti ingat masalah ingatan korang problemo kan? Sebenarnya korang tak nyanyuk atau masalah ingatan yerp.. Dun worriesss.. Tapi memang adat resam laman sosial camtu.. Semuaaaa kompem akan ade SPAM yang menodai kesucian nya.. TAGGED LAGIII HAMPESSSS!! Font besau ni sebab Sya ade peristwa jugakkkk (-_-") ..


Hadeeee keee makhluk bumi bongoiiiii pegi edit gambor hakuuu pakai tudung, (pakai tudung tu bagus la die tak edit freehair) tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii pakai skirt pendek????? Hang pa boleh bayanggg tak??? Hawawww je omputih tuhhhh.. BONGOIIIII IS SUITABLE FOR U BEBEH!! Tu peristiwa TAGGED lorr.. So Sya membawa diri delete TAGGED Sya haritu jugakkkk.. Sebagai Software Engineer yang konon berkaliber kena try semua laman sosial ni.. untuk dapat pengalaman yang lebih.. Tiada niat lain.. Heee





Lebey kurang camni la bebeh tu edit.. Sakitt jiwaa bebeh.. I hate u like crazy.. Haktuihhh!






Ok lah, nak pegi beli barang nak masak lunch.. Yeyy!! Sudeyy laposss menggelupur.. Okie! Bubyee adios macintosh!

Thanks for reading ♥ =)

Friday, 13 January 2012

Baru Ku Tauuuuuu...



Assalamualaikumm...



Hari ni Penghulu segala hari ye kawankawan berlainan jantina dengan ku.. Hari Jumaat kena sembahyang Jumaat.. Doa makbul hari ni.. Jom doa cepat nak kawen awal.. Ahakkss!! Gedik bebenaww..  memang sah Aisya ni kena kawen awal, gatai nawww.. Tahu ke nape kawen bagus? Ahahh! Tu la point kite hari ini ye.. (Macam ustazah jempotan lakss.. Ahakss)


Saitonn pun menanges woo kalo korang kawen, bukan dia simpan hati jatuh cinto prust tertonggeng ngeng dengan korangg.. Tapi dia tak leh nak tarik korangg masuk sekali lam neraka jahanam.. Ish Ish Ish.. Sebabbbbbb kan lepas kawen, maruah lelaki dan juga perempuan terjaga.. No more anak luar nikoh, No more fitnah, No more sosialisme terlampau.. Nauzubillah..


Saya letak gambor ni sebab ade lerrr orang tu sukee bangettt sama ayu.. (Gambar Hiasan)


Ni la baru Sya tawuuuu.. Jahilnyaa dakuuu~


Rasulullah bersabda : " Barang siapa diantara remaja berkahwin dalam usia muda, maka menangis lah syaitan. Dan ia (syaitan) mengeluh : Aduh celaka aku, agamanya telah terpelihara dari godaanku. " - HR . Ibnu 'Addi 


UPDATE : HADIS INI TAK SAHIH TETAPI IA TAK SALAH UNTUK DI AMALKAN.. MAAFKAN SAYA, SAYA MASIH LAGI KURANG ILMU..



Renungan di Hari Jumaat.. Mari lahh menuju ke Gerbang Perkahwinannn!!! Wah semangatt kalo kawen yerpp..



Sya letak gambo ni sebab Sya sukewww bangettt pasangan ni.. (Gambar Hiasan)  




Soalan saya hari ni: 


Kenapa ade sesetengah pompuan, kalo saya senyummm camnihh haaaa (^______^) , Dia takmo balas senyum saya muka camnihh  (-___-)  ? kalo lelaki senyummmm camnihhh je   (^__^),  pompuan tuh terusssss balassssss    (^___________________^)   bersulam dengan  bunyi hikhikhik.. maluuuu~ Pangggg kangggg!!!!




SELAMAT BERJUMAAT SEMUAA~




Thanks for reading ♥ =)

Thursday, 12 January 2012

Aisya Moist Choclate Cake Versi Mudah



Assalamualaikum.. Hey Heyy.. Ni hao..



Lama tak hupdate rasa nyaa.. hurmm.. Sibuk tapi bukan sibuk buat kek choclate..

Tak susah sebenarnya nak buat kek, ni kek choclate yang besttt palinggg besttt yang pernah Sya buat.. Tiap kali raya kompem buat.. Sya buat raya 2010 tak silap 5 ke 6 bijikk.. Haa, hamek kau.. habess woo.. resepi die simple, mudah dan senang.. Resepi ni Sya dapat dari Kak Ngah Sya, die mengajar dekat Kolej Komuniti Rompin bahagian Catering tung tang tung tang.. Kek ni tak guna mentega tapi minyak.. Ahah! Camne tewww..



Camni hadek hadek..


Bahan A :
1 cawan minyak
1 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat


Bahan B :
3 biji teloq
1 camca esen vanilla
1 cawan serbuk koko
1 cawan tepung gandum
1 camca bikarbonat or serbuk penaik




Cara nak campuq jadi kek sedap dan digemari :

Bahan A masak atah dapuq, buat api kecik je.. Jangan besaq! Nanti mak hang pa bising bau hangit sebab nanti dia cepat pekat.. Masak sampai dia dah sebati, gula dah hancuq lebuq semua.. Then biar Bahan A tadi sejuk..


Bahan A dah sejuk, campuq semua Bahan B start with teloq dulu lepas tuh esen vanilla,  pastuh tepung gandum dan serbuk koko dan serbuk penaik.. Gaul biar sebati rata dan tak beketui tepung tadi.. SIAP! Siap untuk dibakau lorr.. Jangan makan mentah, sakit peyot tak tanggung..


Suka hati hang pa la nak bakaq ke nak kukus.. Tapi cadangan suggest kukus lagi lembap dan membuat kek anda habis dalam masa soploh minit ja.. So bakau la kalo tak mo kek anda cepat habes.. Muahaha





TADAAAA!!!!

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



Ni periuk kukus ye, belom masuk klimaks kek dah siap boleh makan! 




TADAAA!!! (ni betol-betol da)


-
-
-
-
-
-


Potong kek anda dan telan jela air liuqq sapa teringin nak makan.. 



Bukan senang nak tunggu kek masak wooo, ade la Sya masak sampai sejam lebey baru la buley telan, kebuluq dulu orang lain tunggu nak makan.. Kukus ni lama tapi sedap tapi kalau bakaq kejap ja, tapi kek jadi kering.. Sanggup woo tunggu kukus semata-mata nak makan macam kek Secret Recipe! 




Kek Cokelat Sya buat ada peristiwa, konon rajin la bawak kek dari rumah nak bagi member-member test.. Dengan riang bawak g hostel, sekali dorang cakap, " Sya ko bawak kek kari ke hape ni?? Puiiiii~" .. Sya pun rasa memang kari doww.. Downn sampai hari ni rasa lagi.. Ingat nak puji mabeless.. Ropanyaaaaaa, bekas Sya tapperware kek tu bau rempah kari.. Bekas letak kari!! Arghhhh... Sampai sekarang dorang cakap Aisya Kek Coklat Kari.. Downn weyy downnn!! 





Aisya Kek Coklat Kari.. =_="



Tapi semangat datang kembali apabila Raya habes 5-6 bijik kek Sya buat.. Hehe.. Jom try mana tau boleh tambat hati suami.. auwww~ Pang!!! Gatai naww Aisya ni..



Pesanan Kalo nak sedap lapan kali ganda : Biasa guna minyak masak pun boleh, tapi sapa tak nak mudamuda dah sakit jantung, guna la minyak jagung ka minyak sayuq.. Then tepung dan serbuk koko ayak dulu la kalo nak suruh kek hang pa lembuttt.. Teringin nyaaa nak buat lagi dan lagi !!  ADIOS!

Thanks for reading ♥ =)

Wednesday, 4 January 2012

Love Dis!



Assalamualaikumm...


Dalam Islam cara hidup kami digalakkan camni.. Tapi ape yang kite sume camna?



Click kalo rabun sikitsikit 




Thanks for reading ♥ =)