Thursday, 12 January 2012

Aisya Moist Choclate Cake Versi Mudah



Assalamualaikum.. Hey Heyy.. Ni hao..



Lama tak hupdate rasa nyaa.. hurmm.. Sibuk tapi bukan sibuk buat kek choclate..

Tak susah sebenarnya nak buat kek, ni kek choclate yang besttt palinggg besttt yang pernah Sya buat.. Tiap kali raya kompem buat.. Sya buat raya 2010 tak silap 5 ke 6 bijikk.. Haa, hamek kau.. habess woo.. resepi die simple, mudah dan senang.. Resepi ni Sya dapat dari Kak Ngah Sya, die mengajar dekat Kolej Komuniti Rompin bahagian Catering tung tang tung tang.. Kek ni tak guna mentega tapi minyak.. Ahah! Camne tewww..



Camni hadek hadek..


Bahan A :
1 cawan minyak
1 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat


Bahan B :
3 biji teloq
1 camca esen vanilla
1 cawan serbuk koko
1 cawan tepung gandum
1 camca bikarbonat or serbuk penaik




Cara nak campuq jadi kek sedap dan digemari :

Bahan A masak atah dapuq, buat api kecik je.. Jangan besaq! Nanti mak hang pa bising bau hangit sebab nanti dia cepat pekat.. Masak sampai dia dah sebati, gula dah hancuq lebuq semua.. Then biar Bahan A tadi sejuk..


Bahan A dah sejuk, campuq semua Bahan B start with teloq dulu lepas tuh esen vanilla,  pastuh tepung gandum dan serbuk koko dan serbuk penaik.. Gaul biar sebati rata dan tak beketui tepung tadi.. SIAP! Siap untuk dibakau lorr.. Jangan makan mentah, sakit peyot tak tanggung..


Suka hati hang pa la nak bakaq ke nak kukus.. Tapi cadangan suggest kukus lagi lembap dan membuat kek anda habis dalam masa soploh minit ja.. So bakau la kalo tak mo kek anda cepat habes.. Muahaha





TADAAAA!!!!

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



Ni periuk kukus ye, belom masuk klimaks kek dah siap boleh makan! 




TADAAA!!! (ni betol-betol da)


-
-
-
-
-
-


Potong kek anda dan telan jela air liuqq sapa teringin nak makan.. 



Bukan senang nak tunggu kek masak wooo, ade la Sya masak sampai sejam lebey baru la buley telan, kebuluq dulu orang lain tunggu nak makan.. Kukus ni lama tapi sedap tapi kalau bakaq kejap ja, tapi kek jadi kering.. Sanggup woo tunggu kukus semata-mata nak makan macam kek Secret Recipe! 




Kek Cokelat Sya buat ada peristiwa, konon rajin la bawak kek dari rumah nak bagi member-member test.. Dengan riang bawak g hostel, sekali dorang cakap, " Sya ko bawak kek kari ke hape ni?? Puiiiii~" .. Sya pun rasa memang kari doww.. Downn sampai hari ni rasa lagi.. Ingat nak puji mabeless.. Ropanyaaaaaa, bekas Sya tapperware kek tu bau rempah kari.. Bekas letak kari!! Arghhhh... Sampai sekarang dorang cakap Aisya Kek Coklat Kari.. Downn weyy downnn!! 





Aisya Kek Coklat Kari.. =_="



Tapi semangat datang kembali apabila Raya habes 5-6 bijik kek Sya buat.. Hehe.. Jom try mana tau boleh tambat hati suami.. auwww~ Pang!!! Gatai naww Aisya ni..



Pesanan Kalo nak sedap lapan kali ganda : Biasa guna minyak masak pun boleh, tapi sapa tak nak mudamuda dah sakit jantung, guna la minyak jagung ka minyak sayuq.. Then tepung dan serbuk koko ayak dulu la kalo nak suruh kek hang pa lembuttt.. Teringin nyaaa nak buat lagi dan lagi !!  ADIOS!

Thanks for reading ♥ =)

7 comments:

Nava Krishnan said...

Goodness me, this looks so superb and delicious, looks brownish color.

Hani Aisya said...
This comment has been removed by the author.
Hani Aisya said...

you shud try.. its taste good even you never ever baked cake.. ;)

unta hey said...

nampak cam senang...mengisi masa lapang dengan membuat kek ble gak nie...sendiri buat sendiri makan..sakit perut ku tanggung sendiri..:)

gynectrolsd said...

Tragically, they're just rules, not laws. Respectable supplement organizations intentionally produce as per USP and BP gauges.

Jeff Ley said...

progesterone before being further degraded in a stepwise fashion to testosterone.
MR Legal

all Payday said...

Many people are in trouble due to the constantly changing economic situation of today. Many hard-working people lose their jobs or have their hours cut.Qp Loans