Tuesday, 31 January 2012

Resepi Bujang : Siakap Stim Mudah




Assalamualaikumm.. Namaste olss..


Sya TERmengidam lak Siakap Stim.. Kalo Umi Sya buat lagi besttt.. ye lah kan.. air tangan mak ni, buat ape je sodap.. kalo Umi suap Sya nasik ngan teloq pun makan.. Umi Oh Umi..


So dah hidup jau dari Umi kena la blajo masak.. Untuk memastikan kebuluran berkurangan bila berjauhan, Sudi sudi kan diri la tengoktengok Resepi Bujang kiter ni.. Resepi ni umi bagi, mudah and senang untuk orang bujang buat! Yeyyy! Clapp ur big hand! (-_-")V




Bahan untuk pang pung pang masak :-

  • Ikan siakap kena ada la kan.. 
  • Serai dalam 2 ketui
  • Halia dalam 1 inci - agakagak jer dik non
  • Cili kecik secukup pedas
  • Bawang merah banyak lagi sodap
  • Bawang putih sedikit boley kalo tak letak tak sedap..
  • Asam masin 2, 3 ketui
  • Sos tiram 2, 3 camca ja





TADA!!!!

-

-
-
-
-
-
-
-
-
-





Belum siap yerp, baru nak start.. Sabosabo.. Firstly ikan siakap kan ade bau, so korang kena bersihkan dengan asam jawa dulu.. perap dalam 20 minit.. sambil tunggu buat bahan mayang dulu bawang merah, bawang putih, serai, cili, halia dan asam masin.. mayang tu potong nipisnipis ye hadek hadek..





Lepas mayang, nak buat kuah dia, Campuq bahan mayang + sos tiram + campur air.. Agak sos tiram padan dengan air la yerp.. kalau nak kuah banyak sket, letak air and sos tiram lebey siket tau dik non.. Then try masin masam manis secukup rasa.. Ikan siakap yang perap tadi dah boley bersihkan.. Semua dah cukup rasa, dah boley campur skali dengan ikan siakap tadi.. 






Click kalo rabun sikitsikit
- Bahan mayang + sos tiram + air + Ikan Siakap






Click kalo rabun sikitsikit
- Gaul biar serata yerp..



Then boley kukus! Kukus kejap je ikan ni.. Dalam 20 minit pun dah masak tau.. Senang kan? tak payah buang berpuluh fulus dekat kedai makan.. Sya suka buat sendiri sebab boleh buat suka suki nak letak apa lebey pedas ka, garam ka..





Click kalo rabun sikitsikit
- TADADADADA!!!! Ready tuk di cekik ikan siakap kukus! yeyy!

Tadaaa!! Senang mudah dan simple.. Orang bujang bujang single teww leh la try buat ni.. kalo rasa nak makan tapi nak jimat, boleh masak sendiri taw.. Walaupun anda lelaki.. Yakinn!! Yeahh.. Sya tak ada periuk kukus so Sya buat dalam pancook je tau.. kuali leper yang tak melekat teww.. Haa, yang buat goreng pancake teww..




Petua nak sedap :-
Time nak makan perah asam limau.. Memang menjilat pinggan!



Adios! Selamat mencoba orang orang bujang~ ;)







Thanks for reading ♥ =)

No comments: