Wednesday, 22 February 2012

Yes, Im Kelantanese : Foods




Assalamualaikum.. Ni Hao, Vanakem..




Yes, im purely form Kelantan.. My Abah is purely Kelantan Chinese then My Ummi purely Kelantanese ada darah Indian bergabung Sumatera, Indonesia.. My nenek on my ummi side, "Ur grandma ar, have rambut kerinting then muka memang ada gelap memang sejibik india".. So atuk sebelah ummi lak Indonesia.. So, no wonder Sya orang Kelantanese tetiba je suke makan tempe dan suke gilosss kot ayam penyet.. macam tak leh dipisahkan je.. Teheeee    ^_^"




Tu jelah Sya tahu salah silah family.. Nak tulis ni, Sya kol Ummi doluu tanya tau.. Ummi pun pelik pehal la tetiba anak tino kesayangan aku call tanya sejarah family neyy.. Kesayangan la sangattttt    -_-" 




So, kalo Sya balik my peacefuly Kelantan kan, MESTIII Sya cari makanan ni.. Sedapp wooo.. Pebretttt neyyy.. Nyummeehhh!





Click kalo rabun sikitsikit

LAKSAM!!
Sedappp weyyhh ni.. Gurlppp~ kat Johor mana nak jumpa ni? Btw, Sya da balik Johor jadi student balik.. wuuuu~ Kat KL leh la carikk lagi.. Johor Sya bukan akak kawasan Johor so tak berapa tahu.. Kuah dia campuran santan + ikan.. Berlemak sikit laa.. Doludolu Sya tak suka ni, tapi da tua sekarang makin suke lak.. Kuah die nak makan dengan mee laksa tu pun boleyyy, sebab tak semua suka mee laksam ni, die lembiklembik but nice






Click kalo rabun sikitsikit

KUIH LOMPAT DAN TIKAM!! AHAKSS

Uiks, ganas sangat nama kuih ni orang Kelantan panggil Kuih Lompat Tikam.. Tak tahu laa datang pada mana nama but Sya berimiginasi dorang gambarkan sudu tu melompat masuk then tikam kuih ni.. ahaksss! Kuih ni ade rasa masin! Yeyyy! Sebab tu Sya suke! Santan die rasa masin sket, then ade air gula merah, ade pulut then ade tepung hijau tuu then warna warni.. Rasa manis masin dan tawar gabungan yang baik! 








Click kalo rabun sikitsikit

ETOKS!!
Haaaa, ni memang tak leh jumpa serata Malaysia kecuali Kelantan je.. Sya tanya orang luar Kelantan mesti tak tahu ape benda ni panggil.. Kami panggil ETOKS! Patut test yang ni tau datang Kelantan.. Etok ni sejenis kerang tapi cara masak unik! Dia masak salai then rasa masin jugak! Dorang cakap best kalo makan dengan nasik Kerabu tapi Sya sebat camtu jeee.. Heee!








Click kalo rabun sikitsikit

JERUK ASAM JAWA MUDA!!!

Haaa, ni masyyamm, asam jawa muda masam tapi kalau pandai buat jeruk ni, memang sedap mavelessss!! Kuah jeruk tu ada manis dan pedas, gabungan dengan masam jadi PERFECTO! Cuba jangan tak cuba yerr!





GURLLPPPPPPPPPP!!!!

Uwaaa nak balikkkk Kelantannn.. 12 jam wooo dari Johor.. -_-"

CAU CIN CAU!







Thanks for reading ♥ =)

Thursday, 9 February 2012

Solat Sambil Dukung Baby?


Assalamualaikum.. Ni hao..




Indahnya Islam..
Tak menyusahkan..
Ada solat untuk yang sakit..
Ada solat untuk yang mengembara..


Indahnya.....
Ada juga solat untuk yang tidak dapat tinggalkan baby..

Click kalo rabun sikitsikit



Baby kalau tinggal die lagiiiiiiiii merengek.. Bahaya baby kalo menangis selok.. takut die selok kerah je.. Ini untuk kemudahan ibu bapa untuk tunaikan yang wajib..




Kalo ade papa die dok tido sedap kroohh krooh, kejut papa suruh solat dulu, mama jaga baby.. Then mama pulak.. Jangan laaaa pulak mama buat hal sembahyang dengan dengan baby, padahal papa ada tengah selok tido kroohh krooh.. "Gilirgilir jaga baby kiteww samesame tau papa"..




Dalam rumah tangga kena saling tolong dan bertimbang rasa yerpp.. Kalo tade sifat tu, JANGAN GATAI NAK KAWEN!!. Pesanan dari orang yang belum kawen tapi banyakkk pengalaman! HAHA (pengalaman datang celah mana pun tak tauu)



ADIOS CAU CIN CAU!







Thanks for reading ♥ =)

Tuesday, 7 February 2012

TQVM ;)

Thankssssssssss =")

Oh, its pinky one..
Its have strong smell and thanks i love it!


Thanks for reading ♥ =)