Wednesday, 28 December 2011

Pabila budak baru habis SPM masuk alam pekerjaan..



Assalamualaikumm.. Hi :)



Sya dulu time lepas SPM keje dekatdekat rumah je.. Tu pun kedai runcit.. Tak sampai sebulan nak benti.. HAHA.. Korang mesti ade keja jauhjauh kan.. Korang memang tabah ar kalau keje jauh dari rumah.. Sekarang budakbudak zaman sekarang nampak je muke ganas gedeber.. tapi hati tu tetap ada taman dan pemikiran memang budakbudak lagi..


Sekarang adik Sya stay dengan Sya.. Baru je habis SPM.. Baru habis SPM dah kena tinggal jauh dari Umi.. Dengan sebab nak kumpul duit kalau dapat masuk Universiti dan teman Sya.. Adibah ni dapat keje Giant Bandar Kinrara jadi Cashier.. Dia stay dengan Sya pun sebab nak teman Sya sorangsorang dekat rumah..


Hari 1st keje, Sya paksa dia make up sikit.. Spoil mood die nak pegi keje.. Hehe.. Tapi balik dia happy lagi.. Sya tanya letey tak? Dengan bangga jawab 'Tak leteyy ponnn~'.. Haa, biasalah budakbudak.. Sya pun penah keje GIANT as promoter dulu.. Tahu la mulamula eksaited keje..


Muka ketat spoil mood kena makeup!


Hari 2nd keje, tanak make up katanya.. Dia balik nangis then terus tertido.. Nanges sebab kaki melecet je punn.. Huh, dekat rumah tade pun nangis kalo kaki melecet.. Manje betol dok dengan Sya.. biasalah, makan semua Sya sedia, nak ape je, Sya bagi.. Then dia bangun tido Sya tanya, Letey tak? 'Tak letey tapi kaki melecet.. huuuu~'..


Happy Sya upah makan KFC lunch hour



Hari 3rd keje, Adibah balik Sya tanya letey tak? 'Leteyyy~'.. Ringkas dan padat jawapan dia.. Then Sya masuk bilik nak tido, tapi dengar macam orang tarik hingus dalam selimut.. Jengjengjeng.. Ada orang nanges dalam selimut ropanya... Sya pun nyanyi lah lagu sedih.. Oh, Ibu~~, engkau jauh dariku.. Aku disini tersiksa.. Dugaan Dunia makin mencabar.. Oh, Ibu.. Then Adibah bukak selimut.. memang mata macam air terjun dah.. Selok kerah menanges ropanya.. Siap demamdemam dah.. Dia bangun then telefon adik kesayangan dia yang tak pernah berpisah jauh.. Then telefon Umi.. Baru lah esoknya demam kebah then happy eksaited macam 1st day keje.. Rindu rumah lewww teww~



Diorang berdua ni tak penah berpisah tapi sebab Adibah kena kerja, tepaksa..




Sian pun ada, lawak pun ada.. Sabar kamu wahai adikku.. walaupun diri mu muda lagi tapi semangat nak keje tinggal jauh tu kuat.. And semangat nak teman Kak Cik tinggi.. Tenkayuuuu~~  Semoga semangat sokmo deh.. We must work hard for our future.. Kita tade sapesape nak harapkan tolong kita.. Sabar la Teh, insyAllah Kak Cik buat yang terbaik untuk adikadik Kak Cik..

Thanks for reading ♥ =)

Monday, 26 December 2011

Review Satu Malam Kubur Berasap




Assalamualaikummm...

Ermm.. Sya tengok citer ni dekat Alamanda.. Padahal rumah dekat dengan IOI Mall, tapi perasaan rasa macam harga tiket murah dan berbaloi kat Alamanda.. Perasan sungguh! hee... Sebabbbb musabab Alamanda wayang die Golden Screen Cinema (GSC) tiket memang murah berbanding then Tanjung Golden Village (TGV). IOI Mall pun GSC tapi Sya rasa suasana, bilik dia kot tak berapa nak besttt berbanding Alamanda..


Ok, citer ni memang la ade lawaklawak sengal die.. Bukan tak best tapi melalut sikit jalan cerita patut lurus tapi bengkangbengkok lak.. Pengajaran tu ada.. Cuma Sya tak berapa suka jalan cerita dia..


Start citer mulamula biasa lahh usik mengusik dengan hantu.. Then yang kena usik ada 4 orang laki muda.. Lepas dorang kena usik, pihak dari TV tahu.. Ada siket busan time orang dari TV nak rakam hantu tu wujud tak kat Kampung yang Kubur Berasap ni.. Time pihak TV lari kelam kabut sebab tahu hantu wujud tetiba teserempak dengan yang kena usik 4 orang pastu, ade sorang pakcik ni skali dengan dorang hilangkan roh hantu camtu je.. macam tak bestt.. cepat sangat hantu hilang.. Sebab kenapa roh hantu tu muncul pun die buat macam imbas kembali.. Macam tade function je pihak TV datang nak rakam..





Tu je lahh cerita hantu lawak.. Tapi lawak tu memang menjadi.. Still Sya enjoy tengok citer tu walaupun tengok tutuptutup mata, tutuptutup tinge sikit.. hehe.. bukan penakut, sound efek die buat orang lain tengok jadi takut.. padahal biase je hantu die.. hehe..




Tiket wayang pukul 11 malam, tapi kitorang sampai awal dalam pukul 9.45 malam.. So sambil tunggu mencekik la dulu ye dak? Dah mencekik pun banyak lagi masa nak tunggu citer hantu.. Perangai pun menjadijadi over eksaited nak tengok citer hantu kunun kannn...




Adik Sya yang sekarang di bawah tanggungan ku.. Thanxx teman i kt KL ye..


Ya, kami tau walaupun kami adik beradik, muka tak sama.. HAHA


Ayokkk, da start biol bila tau nak tengok citer hantu.. 


Putus wayar bahagian bibir..


Adeiiii, dah tak dapat di selamatkan sudeyyy... HAHA


Ok, dah sehat balik.. 


Sya pegi tengok 4 orang dengan adik Sya, then sedara lagi 2 orang.. Tengok dekat Alamanda berbaloi sebab dapat jumpe Aaron Aziz dan Maya Karin.. Sempena citer Ombak Rindu.. Muehehehehehehehe.. Tapi gambo Sya dengan Aaron terlalu mesra giteww.. Sampai Aaron pun nampak malumalu gajah ngan Sya.. Muahahahaha.. Sila lahh jeles ye.. heee



Aaron Aziz tewwwww.. Sory u, terpeluk u.. Ade i kesah?



Macam best fren je ngan akak Maya Kering.. auww~~


Kesimpulan, citer Satu Malam Kubur Berasap Sya bagi 3 bintang dari 5 bintang.. 

Penat membebel, adiosss bebeh! 




Thanks for reading ♥ =)

Tuesday, 20 December 2011

Edisi Orang Tua : Sedekah Itu Memanjangkan Umur.





Assalamualaikum, vanakem ilekk, salam sejahtera..


Hidup ini penuh ranjau berduri.. ecehh.. ayat bajet sasterawan.. Sya ade pengalaman yang nak dikongsi, tapi pengalaman ni Sya dapat dari orangorang tua.. Siapa la kite orang muda tanpa orangorang tua.. Muda keww? Muda la jugakkk.. hehe



Orang Tua : Belanja aku..


Sya : Boley banje, tunggu aku dapat elaun.. Haha


Orang Tua : Ah, tak yah la, ko bukan keje lagi pun.. Elaun pun ciput je..


Sya : Tau eh elaun aku ciput?   (Selamat elaun aku)..


Orang Tua : Nanti ko keje ko kena belanja aku laa, ko tau tak sedekah tu panjangkan umur..


Sya : Yeke? Betol ke ko neh???   (Muke puyuss sengalsengal)


Orang Tua : Eh, betol la ko ingat aku main-main ke? Ko nak tau kenape panjang umor? Allah dah tetapkan rezeki setiap orang..


Sya : Aah, betol..    (Kunun khusyuk dengar)


Orang Tua : Kalau rezeki ko RM10 sepanjang hidup.. Contoh la ni kan.. Ko guna RM7, then ade baki lagi RM3, pastu ko sedekah masjid RM3.. Tak cukup lagi RM10 sepatutnya rezeki ko.. Jadi, Allah akan panjangkan umur ko untuk ko cukupkan RM10 rezeki ko.. Ada paham?


Sya : Maksudnya, Allah memang dah tetapkan rezeki kita kan?


Orang Tua : Secara logik nye camtu la, sebab tu ko kena sedekahkan la jugak.. Aku gurau, gurau jugak.. Tapi benda-benda camni ko kena tahu..







So, renungrenungkan.. Sedekah ada kemungkinan memanjangkan umur.. Kerja Allah siapa yang tahu.. Samasama dapat pekdah.. bukan sahaja pahala malah umur.. InsyAllah.. Iman tak boleh diwarisi tetapi, hanya pengalaman boleh diwarisi oleh orang muda zaman sekarang.






Belajar Dari Kesilapan 
or 
Dont Do Mistakes, Learn From Other Mistakes..

Your Choice Bebeh..




Thanks for reading ♥ =)

Thursday, 15 December 2011

Kenapa Saya Ada BLOG?




Assalamualaikumm.. ni hao, namaste..

Tak semua orang suka buat blog kan? tapi Sya suka, sebab blog ni like a dairy for me.. Ade yang cakap blog ni buang masa, tapi kenapa nak buang masa? sebab lebih masa, dari masa yang lebih buat mende tak berpekdah tu lagi la tak elok kan?


haa.. ni tuan blog.. bekeng ni.. jangan mainmain.. haipp!


Kenapa Sya suka berbelog?
  • Macam diary.
  • Boley review balik ape dah jadi pada diri sendiri - Sya mudah lupo a.k.a nyanyukss.. heh
  • Anggap like virtual fren which never betray you..
  • Tempat berkongsi barang baekk punyerr.. terbaekk!
  • Kenape tak leh guna buku je as diary? - Sebab Sya rasa makan kos dan nanti buku hilang..


Tu je, simple kan? why some peeps think negative bout blog? tempat nak mencapub? hurmm.. rasa tv ke, stesen bus ke, lagi ramai orang tengok tuk mencapub.. Dun be slave to negative thinking! you cant know what mean a happiness with it!

To blogger juge, jangan hal dalam kain.. macam hal rumah tangga gado ke, kapel gado ke.. jangan open sangat nak bercerita, sebab dis in whole world will read bout what you write.. Sampai pembaca leh tahu hal awak.. Kasian pembaca tanggung rasa annoying campur perasa macammacam.. Boley je nak buat luahan, tapi just kaverkaver sikit..


Adios, Assalamualaikum!!

pssttt : pink sangat ke blog Sya ni? hee




Thanks for reading ♥ =)

Thursday, 8 December 2011

Its a hard time.. Its hurts..


Assalamualaikumm.. vanakem..



Siyesly dis is hard time to me.. very hard, i feel im drowning. Not all happen like we plan rite.. And not all peeps think like us, just like in ur mind is also in her mind.. Thats no bebeh nope..


Im must sabar and always thanks Allah what i have around me.. Frens always supporting me, he also always support and helping me even if i dun have enough money.. hehe.. Tapi ganti balik ok.. heeee.. Even i stress or mess.. He try to make me laugh and important is, he want see me smile and said im ok and happy..




Im smiling, no its fake..



Thanks Ya Allah!! He very very very special gift that you give to me.. Even Allah give me hard time, Allah give me a rainbow for cheers me up!! InsyAllah i can get thru dis.. Aminn ya Allah..






Thanks for reading ♥ =)

Wednesday, 30 November 2011

Wordless Wednesday

Rindu nak tiom bau ni lagi..




Hey you! plezzz give me back what you take from me! I need my speck back.. I need my perfume back.. yang lain kira halal.. huk hukk.. what you want from me haa.. i do not take anything from you gurl.. how dare u do dis to me.. nak dapatkan semua ni bukan senang.. walaupun kecik, sangatsangat berharga bagi saya! he gave to me with his own hard work.. he work for it! Its not for you but suppose me!


#semogadibukakanpintuhatikamugurl

Sama-sama berdoa i can get it back.. aminn..





Thanks for reading ♥ =)

Friday, 25 November 2011

Saya Sudah Gemok!


Assalamualaikumm...

Salam sejahtera, vanakem..

Initipati hari ini.. saya sudah gemokk...

Anak buah saya pun cakap saya gemok.. Saya ade dua orang anak buah-buahan.. dua orang ni pun tak leh nak handle.. mulut pot pet pot pet.. Sorang adik yang manja tapi ganas.. Sorang kakak yang lembut tapi selalu menanges kena mengalah.. kesian kakak..




Sya : Adik, mana baju raya awak..

Adik : Kejap ea saya ambik baju saya.. (sambil berlari tongek-tongek)

Sya : Chantek la baju awak..

Adik : Memang la, ibu saya beli.. Mana baju awak Cik Aa? (Cik Aa= pronouns Cik Ar)

Sya : Ni baju raya saya.. (sambil tonyoh-tonyoh dekat hidung die)

Adik : Haa, besarnye baju raya awak.. Awak gemok laa..

Sya : ^%$@%* huh.. T___T





Tengok lah adik nyata jeles kalau libatkan kakak die.. sian kakak..




I nak main buaian pun die leh datang nak duduk di ribaan guwe.. ish3.. manje sungguh!



Suke sangat snap pict.. Anak buah yang mewarisi la kan kalo tade anak lagi.. muahaha



So, mari berdiet.. sekarang sya ade amalkan satu diet ni.. tanpa kebulur.. tanpa ragu-ragu.. nantikan Sya syer ye.. One more, tudung macam sama je semua gambar.. hehe.. abaikan!

Selamat Hari Jumaat semuaaaa~~~




Thanks for reading ♥ =)

Monday, 21 November 2011

SEKSI SEXY


Assalamualaikum...




Nampak tak? kalo tak nampak click besarkan..


Haa, ni nak habaq mai.. kawan ceq ado la sorang ni haa, nak suh ceq cari calon bini BERTAQWA TAPI SEXY.. pehhh, berangin gak la kan pikiq calon jenis mana camtu.. pikiq seksi dalam-dalam camna la mamat ni nak.. 1st at all, ceq bukan agensi cari jodoh tapi buleh la nak tolong kawan-kawan..

Seksi ini bukan seksi bukak dada sampai nampak tahi lalat, bukak kepala, pakai baju jarang sampai nampak pusat, dak eihhh.. sume makhluk pompuan ada tutttt and tettttt.. sume tu seksi mata kasau.. ni seksi yang bila tengok dia pun, tak jemu.. Bagi ceq la kan.. tu seksi tak rare.. sekarang kita nak cari yang rare sikit...



  • Seksi pada tingkah laku
Seksi ni memang tak jemu nak tengok, lemah lembut, sopan gilakk.. buat sesuatu dengan ikhlas.. cakap pun lemah lembut ja.. cakap pun tak berlebih-lebih.. time perlu je cakap, tak da nak ngumpat macam joyah mulut senget.. susah la nak tengok pompuan camni zaman ni.. jalan pun tunduk, tengok laki malu sampai merah ja muka.. nampak kucing tepi jalan pun sanggup pegang walaupun kucing tu busuk gilaksss... auwww.. so sexyy~



  • Seksi pada kata-kata
Seksi jenis macam ni lain lak.. cakap pun slow lembut je.. nak dengar die mencarut susah gilak.. cakap mende baik-baik ja.. sampaikan orang tertunggu-tunggu, "bila la minah ni nak mencarut?".. pehhh.. sexy doww pompuan camni.. walaupun nak marah stil boley tersenyum.. status pun baik-baik je update.. buruk dow kalo pompuan update mencarut-carut nak marah.. nampak em, em tak sanggup nak cakap, tapi kena cakap.. kalau pompuan update mencarut, dalam hati akan ada berkata "kesian la pompuan ni, nampak sangat kurang kecerdikan dia"... makin cerdik, makin sexy..



Aku rasa dia sexy tak tau nape woiiii..



  • Seksi pada pemikiran
Seksi ni memang payah nak jumpa, mungkin dalam 100 orang ada 1.5 orang yang seksi dalam pemikiran.. sebab memang sudah tersurat pompuan pendek akal.. jarang yang nak panjang akal.. panjang tangan ado lah.. hoho.. seksi kalau pompuan tu panjang akal jarang nak marah, merajuk sikit-sikit kire panjang akal gak la.. merajuk nak perhatian.. bukan merajuk tak dapat handbag ye cik adek.. sampai kena request, "marah la aku woiii".. sexy gilosss ar pompuan macam ni.. cool and steady..



  • Seksi pada hati
kalau sexy jenis ni, "ko ni, orang menyusahkan ko, ko bley je senyum then tolong dia, padahal dia mengumpat ko, dia tolak ko masuk lombong, tapi ko tetap tolong dia, kenapa haa?".. pompuan yang pemaaf dan sentiasa berfikir positif dan mempunyai kesabaran yang tinggi juga antara pompuan paling sexy dan hot..



  • Setia juga seksi
Walaupun ramai gilakss laki kayo ka, laki hensemm ka, Hafiz awan nano ka, ehh.. sory hafiz.. kau hanya setia pada satu.. setia bukan kurang kecerdikan.. kurang kecerdikan ni jenis lelaki mat rempit dah memang tersempit pahtu tak pandai nak menghargai, pahtu kaki pompuan lak, memang ko patut cari lain.. Setia juga seksi.. auww..


Seksi bukan hanya pakai baju kecik dan seluar kecik, seksi adalah subjektif.. kalau bagi ku lelaki hitam maness adalah seksi, mungkin bagi kau tidak.. kalau bagi mu hidung mancung seksi, mungkin bagi ku tidak..

Seksi-seksi kan lah diri mu dengan harga diri.. Sekian...



Thanks for reading ♥ =)

Monday, 7 November 2011

Kerjaya dan Masa Depan


Hey hey hey... Assalamualaikumm~~


Less than three week dah sya nak habis practikal.. So many thing i learn at IRIDEA.. Tapi masih lagi belum buat keputusan which i want further study take Master or terus bekerja di IRIDEA.. My ummi want i further study, she hope i can be a lecturer.. But sya nak la kerja dulu timba pengalaman and bina tapak dulu.. nak cari harta sikit, umur dah tua dah tapi harta pun tade lagi.. hihi


Nak gak belanja adik-adik dan bantu adik yang mana masih lagi study.. and bawak ummi melancong.. insyAllah.. Tu cita-cita untuk sekarang.. Then sya nak buat lesen kereta!! tu penting.. no one will help u kalau susah.. tak kan nak call taxi malam-malam buta? then kalau balik keja hujan ribut kuat sangat, nak balik camne? huhu.. sya dah la pompuan.. susah kan.. keje sorang-sorang bukan dengan kawan-kawan.. kena berdikari!

Professor Ir Hani Aisya.. muahaha



There's have kelebihan dan kekurangan la dalam setiap pilihan.. So, better i do istikarah! Master or kerja? Helpppppp~~ Kompiussss~~~





Thanks for reading ♥ =)

Saturday, 15 October 2011

♥ Yang Bernama Lelaki..



Lelaki...
Adakah kamu mengerti hatiku...
Mungkin ya..
Mungkin tidak...

Maafkan aku jika aku ini membebankan mu..
Merimaskan hari-hari mu..
Bukan ku sengaja..

Hanya aku mahukan kasih sayang..
Hanya aku mahukan perhatian..
Hanya sebagai tempat mengadu..
Hanya sebagai tempat berbicara..

Tidak pernah ku minta rumah berjuta..
Tidak pernah ku minta suatu barang pun..
Tidak pernah ku mengatur langkah mu..
Hanya masa sedikit untuk ku..
Dan juga kejujuran jika perlu..

Ku cuba lakukan yang terbaik..
Kerana kau akan menjadi yang terakhir..
Kerana ku sudah tidak berdaya lagi..
Menempuh sebarang dugaan alam bercinta ini..



Tak kan mungkin dia, tapi hanya kamu..


Hanya Tuhan Yang Esa tahu..
Ku pernah terduduk..
Hampir tidak terbangun..
Hampir tertutup hatiku..
Iman ku lemah, badan tidak berdaya..
Tapi kau yakinkanku..
Terima kasih..

Andai kita tiada jodoh..
Tiada lagi ruang untuk yang bernama lelaki..
Kerana kau akan menjadi yang terakhir..
Aku hanya mampu bertawakal..
Dan redha..
Berserah pada Mu Yang Esa..
Amin...


#Maafkankujikatidaksempurnadimatamu...




Thanks for reading ♥ =)

Thursday, 13 October 2011

Tips Memilih Spectacle Ikut Bentuk Muka..


Assalamualaikumm..

Rindu pulak kat blog neh.. lame gilakk tak update.. bukan tanak update tapi sibuk sangat mengalahkan mak datin.. Sejak praktikal ni mata dah mula sakit dan berair silau.. sakit sangat.. dulu tak ketara sangat tapi sekarang ketara dan terasa sangat.. Maybe sebab hari-hari tengok lapy..

Begini lah nasib kalau rabun + silau.. Bila dah tengok lapy, memula mata pedih-pedih.. nak tengok prof picture korang kat facebook pon da tak comfy... ahaks.. then after pedih mata dah mula berair dan idung auto terus macam nanges.. srootttt.. tepaksa la pegang tisu memanjang.. seksa nya ya Allah.. nape ea jadi camtu?

So, penyelesaian nye, kena pakai speck! Nak pakai speck cmna ni.. Sebab kalo pakai speck memang sebijik muka ummi.. nanti tertukar camna? konon nak nampak ranggi la konon.. da try pegi kedai speck tapi tak jumpa yang sesuai yang muka bujur kite neh.. aishh..

So bagi yang konpius gak, boleh la nak syerkan sedikit tips.. hope ia membantu kalo tak banyak pun sedikit.. hee

Saya.. saya!! hehe


* Mereka yang memiliki bentuk muka bujur amat bertuah kerana kebanyakan bingkai kaca mata sesuai digayakan selagi saiz bingkai berkenaan tidak terlalu besar daripada wajah. Salah satu bentuk sunglasses yang padan dengan muka bentu bujur ialah Aviator.


* Wajah berbentuk hati memiliki dahi luas dan kecil pada bahagian mulut dan dagu. Bingkai nipis atau bersudut tajam dapat mengimbangi bahagian bawah wajah. Pilihlah bingkai berbentuk empat segi pada bahagian bawah untuk diseimbangkan dengan bentuk wajah. Bingkai tidak sepatutnya terletak terlalu tinggi di bahagian atas muka. Sebaiknya, elakkan bingkai yang besar.




* Wajah bulat, pilihlah bingkai berbentuk lebar atau sudut tajam bagi mengurangkan bentuk bulat. Bingkai berbentuk empat segi tepat adalah paling ideal. Warna gelap seperti hitam atau coklat juga dapat mengurangkan bentuk wajah yang bulat.


* Untuk wajah berbentuk empat segi atau petak, pilihan bingkai yang sesuai ialah yang berbentuk melengkung manakala pemegang bingkai atau pelipis cermin mata perlu terletak sedikit tinggi daripada bahagian pelapis agar rahang tidak terlalu menonjol.


Okies, dats all dear.. hope its helping all n me to!! =)
Source : selangor2u.com


Thanks for reading ♥ =)

Wednesday, 12 October 2011

Wordless Wednesday : Dessert ♥




















Thailand Dessert.. Mabeles!! Siyes dap weyy.. dapp uhh.. Cube teka its name?


Thanks for reading ♥ =)

Thursday, 6 October 2011

Kelebihan Bukan Kekurangan ♥ Sayangnya Allah..

#celupdariFacebook..

Sayangnya Allah Pada Perempuan

Siapa kata jadi perempuan tu SENANG?
Nak kena tutup sana, tutup sini..
Tengok budak lelaki, pakai baju pagoda pon orang tak bising..
Perempuan, stoking pon kena pakai..
Cuba suruh budak lelaki jadi perempuan satu hari..
Komfem tak tahan bertutup semua..
Tapi, perempuan cool jek..

Tengah panas pon boleh lagi pakai jubah, hebat kan perempuan?

Siapa kata jadi perempuan tu senang?

Tiap-tiap bulan, mesti ada penyakit..
Nak pergi kelas pon susah..
Kalau boleh, masa tengah jalan tu nak jek meraung sbb sakit..
Cuba tengok budak lelaki , selamber jek..
Kadang-kadang setahun sekali pon susah nak dapat sakit..
Tapi, perempuan hidup berpuluh-puluh tahun dgn penyakit tiap-tiap bulan, survive jek..
Tengah-tengah sakit pon boleh senyum lagi sampai orang pon tak perasan yg dia sakit..
Hebat kan perempuan?

Siapa kata jadi perempuan tu senang?
Hati ni Allah jadikan lembut betul..
Cepat jek sensitif..
Cuba tengok orang putus cinta..
Selalu perempuan yg paling susah nak lupa..
Lelaki lepas putus cinta cepat jek pasang baru..
Cuba pergi wayang tengok cerita hindustan..
Siapa yg paling teruk menangis?
Perempuan kan? lelaki boleh gelak-gelak lagi..
Lembut tak lembut hati perempuan..
Tapi dengan hati yg lembut tu perempuan dapat mengkagumkan lelaki..

Hebat tak perempuan?
Disebabkan susahnya nak jadik perempuan ni lah, ramai perempuan yg merajuk Dengan Allah..
Diorang cakap, Allah tak adil..






Kenapa Allah lebihkan lelaki?
Kenapa perempuan kena dengar cakap suami?
Kenapa syurga perempuan terletak di bawah kaki suami?
Padahal jadi perempuan tu sangatlah susah..
Bak kata orang, nak jaga 10 anak lelaki, tak susah macam nak jaga sorang anak perempuan..
Dan disebabkan perasaan negatif dekat Allah ni, ramai perempuan2 kat luar sana yg bebel..
Diorang pakai pakaian yg tidak menutup aurat dengan alasan, 'lelaki x payah tutup pon'..
Diorang berani bertepuk tampar dengan lelaki..
Diorang sanggup gadaikan diri diorang sbb percaya dengan janji manis kekasih yg busuk hati..
Kesian kan kat diorang?
Disebabkan fikiran yg negatif terhadap Allah, diorang sanggup rosakkan diri diorang..
Diorang cakap diorang buat macam tu sbb Allah tak adil..
Persoalannya sekarang..
Betul ke Allah tak adil dengan perempuan..
Betul, syurga perempuan terletak di bawah kaki suami..
Tapi, cuba ingat balik, syurga seorang anak lelaki terletak di bawah kaki siapa Kalau bukan kaki ibunya..

Betul, isteri kena ikut cakap suami..
Tapi, seorang anak lelaki kena taat pada ibunya 3 kali lebih utama daripada ayahnya..
Tak adil lagikah Allah pada perempuan..
Allah bukan setakat adil, tapi Allah tu sangat sayang kat perempuan..
Untuk lelaki, syurga isterinya terletak di bawah kakinya..
Kalau paling banyak dia ada 4 orang isteri..
Cuma ada 4 orang yg syurganya bergantung pada seorang lelaki tu..
Tapi perempuan, ditakdirkan ada 15 orang anak lelaki..
Bermakna ada 15 orang yg syurganya terletak pada seorang perempuan tu..

MashaAllah, hebatnya perempuan kan?
Kenapa perempuan hebat? sebab kasih sayang Allah yg jadikan kita hebat..
Cuba dengar pula lagu2 yg berkumandang dekat radio..

Banyak lagu pasal perempuan kan?
Contohnya macam lagu SUMAIYYAH,
Jarang kita dengar lagu pasal lelaki..
Sayang tak sayang Allah tu dekat perempuan, sampai perempuan dikasihi macam Tu sekali dekat dunia..

Tengok pula, bila seorang lelaki berjaya...
Orang akan cakap:
'Disebalik kejayaan seorang lelaki terdapat seorang perempuan di belakangnya'

Kita tak pernah dengar orang cakap:
'Disebalik kejayaan seorang perempuan terdapat seorang lelaki di belakangnya'

Kan? Hebat x Allah jadikan perempuan tu?
Masih tak adil lagikah Allah dekat perempuan?
Allah sebenarnya terlampau adil dekat perempuan..
Sampaikan disebabkan susahnya nak jadi perempuan ni..
Perempuan senang nak masuk syurga..

Tengok hadis ni:
"Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai."
(Hadis Riwayat Ahmad)


Tak adil lagikah Allah dekat perempuan?
Oh perempuan, sedarlah..
Betapa sayangnya Allah dekat kita..
Betapa cintanya Allah dekat kita..
Tapi, kenapa kita nak rosakkan diri kita kerana fikiran2 negatif yang tak berasas dekat Allah..
Allah jadikan perempuan tu sebagai hiasan dunia..
Bayang, dunia yg besar ni, dunia yg cantik ni, kita jadi hiasan..
Dan seindah2 hiasan tu adalah wanita solehah..
Kesiannya dekat kita kalau kita tolak untuk jadi seindah hiasan kan..
Sekadar perkongsian bersama ..


~ Wahai kaum adam.. Hargailah wanita yg sentiasa berada disisimu.. Bimbinglah dia, Kalau silap langkahnya, Adam pun turut dapat nama di akhirat kelak.. Adam tegur Hawa dengan cara yang baik dan kena dengan caranya.. Didiklah dia menjadi wanita solehah krn dia adalah dari tulang rusukmu.. Lindungi dia dari fitnah dunia..

Bukankah Hawa dicipta daripada tulang rusuk Adam untuk disayangi dan dilindungi..

#Thanks Allah... Beruntung saya jadi perempuan... Semoga kita dan kalian menjadi perempuan yang solehah =")


Thanks for reading ♥ =)

Thursday, 22 September 2011

Disable Right Click Function Blogspot?




Hi frenss... saya just nak share how to disable right click on ur blog.. specially for blogger in blogspot.. This function on ur blog for avoid right click copyright on ur blog.. It is important to protect ur own right! :)
Lets Start...


Firstly login on ur blog and make sure u on Dashboard page.. Then, click on Design..
Login > Dashboard > Design





On Design of page element, u must add gadjet of HTML/JavaScript..






Choose gadjet of HTML/JavaScript...



Lastly, paste dis code.. and SAVE!




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
<script language="JavaScript">
<!--
var message="Not allowed";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==5){
alert(message);
return false;}}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==4||e.which==5){
alert(message);
return false;}}}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// -->
</script>
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Change the bold font to your messege..

DONE!!

That' s all.. simple and easy right? good luck frenss!! :)


Thanks for reading ♥ =)

Monday, 22 August 2011

Sooo cumil kan ♥


Assalamualaikumm~~

Weh weh.. budak ni cute gileeerrr.. aku sure nt besar die ni briliant and yang pasti nye Hensem!! tengok time tecik ni da pandai main guitar but die tak pandai sing da song.. just say bla bla bla beep beep na na na je.. jadi penyanyi tak berape nak nampak.. but if musician, i think he will.. keep it up baby!!




Banyakk lagi die punyer vid dekat youtube, kalo korang rase rajin try la usha ye.. Wa sebagai perempuan bakal jadi ibu tah bila-bila pon rasa kalo ade anak camni memang bangga la weyy..

Haku dah la memang suka budak-budak.. tapi make sure budak-budak umor tujuh tahun ke bawah.. sebab kalo budak-budak tujuh tahun ke atas aku tak suka, 1st budak tu da pandai nakal, tarik-tarik tudung, jelir-jelir lidah, dapat ke haku... Pangggggg!!!! aku ketuk sofa, lari berkebuk budak.. huh.. ni Aisya la budak, jangan main-main..





Thanks for reading ♥ =)

Thursday, 18 August 2011

Ok tak neh?



Hey Hey! Assalamualaikummm~~

I dah tuka layout blog lah.. Yeyyy!!.. semangat la siket nak hapdate blog.. ye ye oo je.. sebab da borink tengok daun jadi layout.. tuka leb leb lak jadi layout.. jiwangsss akak taww.. ni 2nd time baru akak tuka blog layout ni dik non oi.. nampak tak header kat atas? header blog ni penuh makna.. Makna tersirat dan tersurat.. puiiii!!




Meh nak citer siket, baju kuning tu symbolik as i la adek manes and abg machaa.. i loike dengan phrase tu.. memang kalo tak borink baca phrase tu, i tak tuka lah.. Header lepas pun guna phrase tu gak..

" As long as you alive, its never too late to start...
Nothing can change the past..."

Ayat ni maksud dia, hang pa jangan dok toleh belakang, sebab benda lepas tak kan berubah.. hang pa tengok ke depan nuh haa, sebab depan ja buleh berubah yang akan jadik sejarah.. uisshh, berpalsapah pulok I ni kan.. cita-cita nak ganti A. Samad Said lahh..

I loikee ur hair style.. memey staill~~


Ok, refer to my header, gambar tecik-tecik tu sume i shukeww kecuali buku! Eh, nak jadik A.Samad Said kena shukeww buku la kakak abam.. Shukeww makeup, pebret aiskrem dan En. Lappy yang salu tak leh berenggang dengan i.. Biase lahh dak sains computer ye dak?

Yang tang buku tu i letak dekat dengan i sebab musabab, ni i kena dan MESTI lebih suke kan buku.. I ni jenis tak shukeww baca buku la boy, kalo magazine shuke je! teheeee.. Sebab tu mende len tak penting I letak jauh-jauh.. Buku i letak dekat supaya dengan niat, lepas nih lebih shukeww and lebing buku & reading.. yeyyy!!

Okies laa.. nak g bazar beli nasik kerabu.. nyumeh3! Papaiiii~~

Btw, thanxx Nuffnang!!! :)
Thanks for reading dear.. and click la iklan on your right side.. Its Best!!

Thanks ols.. :)




Thanks for reading ♥ =)

Monday, 1 August 2011

Perubahan Ramadhan 1432H..



Assalamualaikum Salam Ramadhan..

Tersangat lah saya sibuk.. maaf ye tak sempat lah pulok nak mengayat berbelog sume.. memang patut lah kalau bekerjaya dah tak berape nak hapdate blog kan.. Ceq ni just praktikal pon tak sempat nak hapdate la u olss.. ni kan dah in real work kan..

Sebenarnye lahh tambah tak berape nak benar kerja ni tak macam yang kite belajar.. tak semua kite get from unibersity ke, mane-mane ke, memang takkkk samaaaa dengan ape yang kite belajar.. Tanye lahh mane-mane makhluk 99.8% cakap camtuhh.. siyesss adekk maness~

Haa.. perubahan korang ape? Ramadhan kali ni memang besarrr sangat perubahan pada diri
ceq.. Besauu laa bagi haku.. kuikuikui

  1. Paling aku sukeee.. aku da makin matang lahh.. tapi muke tetap beby face.. jgn muntah, batal pose kangg.. hoho
  2. Perubahan, las sem sudaaa~~ pahni nak kena keja! wuwuwuuu.. bubyeee nasi kukus UTM..
  3. InsyAllah.. buleyhh bagi duet raya ke adik beradek dahhh.. insyAllah.. tak berapa nak janji ukehh..
  4. Aku dah pandai menjahitttttttt!!!!!! Shukee n hepi n gembira.. sebab dari kecik aku dk menjahit sendiri guna tangan 10 jari ni & reka baju patung atah kertas.. Dis time dapat merealisasikan.. Alhamdulillah...
  5. Henpong baruuuu~~ Lame dah tak pakai henpong canggih.. Tenggssss Encik Mate Cepettttt.. heee :)

My 1st hand made baju kurung



My 1st hand made skirt


InsyAllah akan datang lebih banyakk perubahan positif dalam hidup dan diri waa.. mane lah tauhu kann.. Jadikk tauke tauhu ke.. Tauhu yang halal lagi suciii.. InsyAllah.. Aminnn Aminn..

Okeyhhh.. Tu ja aku sempat pikiq nakkk.. anda macamana?? InsyAllah Ramadhan akan datang lebih baik.. Memang tak terlambat haku nak ucapkan, SELAMATTT BERPUASAAAA~

p/s : ade tempahan?? muehehehehe

Assalamualaikummm!!



Thanks for reading ♥ =)

Saturday, 9 July 2011

Omaigodddd!!! bukan SPAM sexy..




Weyyy korang nak tak iPad 2 free, kamera Canon 550D, and henpong HTC desire beb.. sape nak bagi free2 dik non oi.. U olss can got dat item by just join this race.. tak payah lari penat2 ni.. lari-lari dalam lappy je.. Nak tau camne?? check it out!! Btw, u olss kena ade akaun churp churp.. Good luck olsss..



Camni je race die..

click dat link kalo nak join..


Jangan riso tu bukan SPAM dok.. mesti ramai dah tekena SPAM kan? kat pesbuk mesti ramai dah kena.. Wa sebagai budak sains computer bertanggungjawab menasihati korang.. Wa tau mesti ramai pelik gambar sexy seksa keluar dekat wall pesbuk korang kan? korang tau tak SPAM tu ape? aishhh..

Bukan pesbuk je SPAM ni serang, kat email pon ade.. SPAM ni bermuka-muka der.. dia buleh letak gambar sexy yang menyebabkan tangan korang gatai-gatai nak click.. SPAM tu memang sengaja letak gambau sexy.. letak gambau tak sexy korang tak kan click la pulokkk.. pastuh, die buleh jadi macam iklan laa.. Who want get 10000000 juta? oiii,, sape nak begi senang2? sedor la diri siket dok..


Mari buat perhimpunan SPAM.. eh eh..



Kalo wa tekan, suke hati wa laaa.. pesbuk wa, wa pegang.. oi oi.. die punyer tujuan SPAM ni memacam weyy.. memang saje nak suh korang tekan, sebab nanti orang yang buat tu untung atau pun, kalo korang tekan.. die akan fetch o sedut ur information email sume and hack ur bank punyer akaun ke, suke hati die la nk ambik information korang buek apo kan.. Sekarang zaman orang jual information tau.. takut tak? takut tak? takut nyewww.. tu yang leh jadi jenayah cyber..


Nasihat saye la kan, jangan suke tekan memacam sangat.. tambah-tambah link yang sexy-sexy.. atau pun link yang nampak pelik tu.. haaa,, jangan la korang berani sangat nak tekan.. pahtu kalo email pulak, i suggest kan email GMAIL la best sebab rate SPAM ni kurang sikit.. Kalo nak tau lebih lanjut, sila lah anda tanye Pocik Google yep?? Adiosss..


Haa.. peminat VIOS, kite geng!! ni jadual roadshow Vios G Limited and Vios TRD Sportivo limited tau tak!!! Check la tengok dorg pegi tempat anda ke tak kan.. gilossss sematt Vios.. Pehh.. heaven giloss leh drive kete neh.. Test Drive pon jadi lahhhh~



Cun weyhh awek ni.. eh eh.. kete ni.. hee


Semat kete ni weii.. chupp!! aku nak puteh..
yang ni Vios TRD Sportivo..

Click link bawah kalo nak tengok roadshow Toyota di tempat anda!!



Thanks for reading ♥ =)

Friday, 8 July 2011

Hatiku Milikmu ♥


Lagu ni menyentuh jiwa yaww.. Baru 1st time dengar.. dan agak jiwang dan lirik agak bermakna untuk orang dewasa 18taon ke atas.. Kalo time aku sedih, dengar lagu ni memang selok kerah.. memang banjir seMalaya.. hahaha.. muke je lengend tapi hati stay cute.. :)



Hatiku Milikmu - Nera AF9





Pernahkah engkau hargai cintaku yang sejati
Pernahkah engkau mengertikan diriku ini
Betapa hebatnya cintamu, memberiku sejuta pilu
Betapa agungnya asmaramu, membuatku terpaku

Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Ku sayang padamu

Kan ku abadikan dikau
Sewaktu kenangan yang manis
Yang tak mungkin aku lupa
Untuk selamanya

Kanku coretkan kenanganmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini

Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan ku cinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Sayang padamu

Bagai bahtera dilanda badai
Gelora cinta mengoncang jiwaku
Berombak mencari daratan yang damai
Oh Cintaku

Disisimu ku terdiam seribu bahasa
Dihatiku bergetar sejuta rasa
Namun sukar untuk aku meluahkan cinta padamu

Nafasku terhenti bila melihat dirimu
Terasa pantas degupan jantungku ini
Mungkinkah hatiku milikmu jua
Sayang padamu

Kanku coretkan kenangananmu
Dalam sanubariku ini
Agar jadi yang terindah
Di dalam hidupku ini..


Layannn je lah dik non oi.. sekarang akak agak suke melayan lagu jiwang ni.. al-maklumlah.. akak manusia normal dalam hati ade taman kupu-kupu.. peacee yaww! (*_^)V


Thanks for reading ♥ =)

Thursday, 7 July 2011

Mari Bercium-ciuman..


Assalamualaikum.. Samat Pagi Cikgu!

Saye sekadar ingin syer dengan kamu semua.. Besar nye pahala mengembirakan anak-anak dan juga mencium anak-anak.. Haa.. Ni untuk same2 muhrim je.. Kalau yang bukan muhrim jangan buat ukeh??

Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak. Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama.

Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.


Sayangi anak anda walaupun mereka tidak meminta


Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata; "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi."

Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti?"Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu." Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi." Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."

So, banyak pahala nye kan? tanpa kite sedar, benda yang simple pun boleh mendapat pahala yang besar.. InsyAllah..


Thanks for reading ♥ =)

Wednesday, 6 July 2011

Tiada Lagi Tangisan

Assalamualaikum & Samat Hari Rabu...

Wordless Wednesday~ all time pebert songs.. Just love it!!




Tiada lagi tangisan Hani Aisya.. Jika orang tak menghargai, sila relakan dia pergi dari hidup kamu.. Cukup!!! Tiada lagi tangisan!!! Jangan lagi mengharap pada yang tak sudi.. bukakan pintu hati pada yang sudi..


Thanks for reading ♥ =)

Friday, 1 July 2011

Surat Dilukai & Melukai


Assalamualaikum..



Kehadapan makhluk yang pernah dilukai...

Tolong cekalkan hati..
Walaupun si dia dulu pernah kamu susah senang bersama,
pernah kamu sayang seketika, redha lah dengan ketentuanNya.. Dia lebih
mengetahui mana yang terbaek untuk untuk kamu sekalian.. Jika selalu mengingati si dia, panjatkan lah zikir supaya hati kamu lebih tenang.. Maafkan kesalahan si dia supaya tiada rasa dendam yang boleh membinasakan umat kita sendiri.. Luangkan masa kamu dengan orang yang lebih menyayangi kamu.. Si dia tidak layak lansung untuk berada di hati kamu.. kerana, yang selalu menyayangi kamu tidak akan berbuat begitu..


Chill la adekk maness



Mungkin akan ada insan yang lebih layak untuk mendapat kamu..
Dan pasti serta yakin! Kamu akan mendapat yang lebih baik..
Ingatlah, ape yang terjadi tidak perlu ditangisi lagi.. Hargai orang yang menghargai kamu.. Ingatlah, dunia sentiasa ke hadapan dan tidak akan kembalikan masa lampau zaman Cik Siti Wan Kembang..




Kehadapan makhluk yang pernah melukai...

Tidak perlu kamu berasa bangga dapat melukai hati orang lain..
Kerana kamu tidak layak untuk melukai hati orang lain..
Dan juga jangan terlalu bergembira dengan ape yang kamu kecapi dari hasil orang lain..
Berikan ruang dari hati kamu dan berfikir sejenak bahawa pernahkah kamu berada di tempat orang yang dilukai?
Jika kamu bergembira di atas tangisan orang lain..
Mungkin kebahgiaan kamu tidak akan kekal abadi..
Kerana di dunia tiada yang kekal abadi..
Mohon maaf pada orang yang kamu lukai adalah lebih baik..
Dengan erti kemaafan mungkin hati orang yang telah kamu lukai mampu tenang dan menjalani hidup seperti sedia kala..


Ni tak sukee.. tamo tamo tamo



Roda berputar, dunia juga berputar dan naseb jugak turut sama berputar..
Hukum karma juga sedia menanti..
Jujurlah pada yang dilukai dan tidak perlu menipu untuk menjaga hati..
Menjaga hati sanggup menipu akan lebih membuat si dilukai lebih tenat..




Selamat malam..
Saye tak boleh tido...
Tiap-tiap hari, mulakan hidup baru.. chill olsss... :)




Dengarkan lagu pebret sayee .. POKOK - Meet Uncle Hussain ft Hazama






Thanks for reading ♥ =)