Wednesday, 15 June 2011

Selamat Tinggal Kulit Bermasalah..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Aku sebenarnye tak boley tengok dan pantang melintang tengok muke orang bermasalah tau.. Aku rasa patot dan bertanggungjawab bagi tau ape yang aku tau.. Aishh.. Kalo ade makhluk lalu depan aku ade pimple cumil, aku rasa nak tahan pastu nak cakap “Boley saye picit ur pimple and buat facial treatment tuk awak?” tapi setakat ni tade lagi la aku buat camtuh.. mampuih nak kena campak ke lantai ke? Geramm sangattttttt tengok pimple bertapak free2 je tak bayar sewa… Grrrrrrr… sob sob



Aku pon berpimple gak.. mane ade makhluk hidup tak penah ade pimple? Kalo ade meh bawak jumpe aku meh.. aku bagi gula-gula bahagi 2  syer dengan aku.. bahaha.. Ok, ready, Go!



Cuci muka sebelum tido dan……
amboii, sdapnyee pocik ni tito..



Cuci muka u olss dulu sebelum tido.. sebab kite tido lame tuu.. dalam 8 jam kot.. nak ke kuman dok diam atas muka 8 jam? Mesti die pon borink.. so kuman akan merebak dan meresap dalam kulit.. better cuci muka.. after cuci muka, haaa…. Ni penting!!!! Pakai lah toner/ penyegar setiap kali selepas cuci muka adik-adik pompuan, jate, tino sume.. time cuci muka liang roma akan terbuka dan toner ditugaskan akan menutup balik liang roma tuh.. then pakai la krim malam or whatever krim sesuai after that.. kalo tak pakai toner ape akan jadi??? Kotoran habuk akan masuk sama jugak macam tak cuci muka dan mengakibatkan pimple bertapak.. so, sape tade toner pegi beli cepat-cepat!




Saya dah tade pimple, tapi ade kesan parut camne?


kulit kayu manis.. tapi pahit.. blueewkk..


Ni saya gunakan petua orang tua2.. saya tak tua lagi.. umo baru 16 ye kakak-kakak, abe-abe.. guna kulit kayu manis! Euwww.. ape tu u?? Kulit kayu manis ni satu rempah.. bentuk macam kayu.. hempuk kat kepale pon sodap.. just kisarkan dulu kulit kayu manis dan nak pakai campur dengan air biase, bukan milo.. pakai lah tiap2 malam ke, siang ke, suke hati kau lah.. mudah-mudahan akan hilang.. tapi ade saket sikit, nak cantik kena berkorban tau.. hehe




Saya ade pimple tapi tak kecut2 / kering / tak ilang lak.. cmne?


geramnyyeeee.. aishhh


Uihh.. ini bahayaaaa…. Yang salu saya amalkan la kan.. saya letak UBAT GIGI.. hahaha… macam tak logic.. eh2 logik lah… I dah buat salu tau.. amik siket je ubat gigi mint punyer.. jangan stoberi lak, memang makin suke la pimple dapat makan stoberi.. letak selama setengah jam.. letak pada jerawat je.. jangan letak kat idung, kemek kang..  u will c and feel  da different.. pimple akan kering, malam nak tido letak lagi sikit.. esok nyer jerawat kecut.. dan cepat hilang.. InsyAllah..




Kulit saya kusam dan tak cerah cmne…



Perubahan yang mendadak.. kui3



Alaaaa… small metter la tu… ecehh.. beli pencuci muka yang bersesuaian! Nak cerah beli la percuci muke ade pemutih sikit… sentiasa cuci muka bila rasa perlu dan, pakai la toner siket, after that, pakai krim.. Krim pelembap pon boley, krim pencerah pon boley, krim siang pon boley, krim kek je jangan! After pakai krim pakai la pulak bedak yang sesuai.. Siyesly u will look gojes!!! Nanti muka u olss akan nampak ala-ala Aishwarya Rai tau..  Tanak ke? Sombong nye die…Tanak sudaaa…





Kulit saya berminyak.. cmne?


Minyak sampai boley menggoreng ke? Kalo berminyak, rajin-rajin cuci muka tau.. berminyak akan memerangkap kotoran.. so, pimple pon akan hadir d pipi mulus tuh.. dan cari krim yang tak berasaskan minyak.. ukeh? Understeng?? Goooooodddd….




Perhatian kepada Lelaki!!

Hi, saya pompuan.. so saya tak tau camne kulit u olsss… wuuu.. sory sangat tak dapat syer.. nanti I tanye abang I die jaga camne ye.. Tapi the basic thing, cari pencuci muka bersesuaian.. kalo berjerawat tu, bole la nak tengok nasihat I kat atas camne.. tapi pasal krim-krim tu.. em.. better tanye diri sendiri nak ikot ke tak..



Ni I belajar dari pengalaman sendiri tau kawan-kawan.. Siyesly bukan main-main u will look different.. Amalkan dengan penuh kesabaran dan jitu.. nak pakai amal semalaman terus jadi memang pakai klorok lah kau.. sekali hidung tade terus..  Sebenarnya kebersihan muka sangat penting dan penampilan sangat penting, it will give u confident.. So??? Renung-renungkan dan Selamat mencuba…


Pesanan Penaja > Jangan ikot kalo ragu-ragu.. saya tidak akan menanggung sebarang risiko.. anda lah yang menentukan! Adios! Terima Kaseh Daun Keladi Membaca.. =)



Thanks for reading ♥ =)

1 comment:

Daud Mohamad said...

Cuba elakkan dari pakai mcm2 produk takut nanti bertambah teruk mcm kawan saya