Sunday, 5 August 2012

Menerima Hakikat Cinta






Jika dalam cintamu....
Hatimu lebih sering terluka olehnya....
Maka lepaskanlah dia dari genggamanmu....

Jika dia memang cinta sejatimu,
Dia akan kembali sebagai belahan jiwa yg memuliakanmu, dengan menikahimu...

Tapi jika dia tidak kembali kepadamu,
Maka dia memang tidak ditakdirkan untukmu..
Hapuslah sedihmu, Indahkanlah dirimu...
Persiapkanlah ruang dihatimu dengan cinta yang pasti.. yang lebih baik dari dia...




InshAllah... Allah Maha Adil, Maha Mengetahui.. Wallahualam Bissawab..






Thanks for reading ♥ =)

Friday, 1 June 2012

Edisi Orang Tua : Memaafkan Orang Dimurahkan Rezeki




Assalamualaikum.. Ni Hao?



Siapa lah kita orang muda kalau tak ada orang tua.. Pengalaman tak dapat di warisi tapi boleh diceritakan untuk rujukan orang muda.. Weeee~



Orang Tua : Beli roti mahal.. Mesti ko ni banyak duit kan?


Sya : Weyyyy, roti ni je pun ada jual sini.. Ko la banyak duit!


Orang Tua : Mesti ko tak pernah rasa cari duit kot kot terjumpa 20sen ke.. Ko penah sampai tahap tu tak?


Sya : Penahhhhhhhh lahhhhhh, tak kan semua nak citer kat ko..


Orang Tua : Aku ni penah kaya sampai duit bersepah, bukan nak cakap besar.. Tapi Allah tu tarik semua sebab aku lalai.. Aku tak bersyukur duit tu buat benda tak elok.. Tettttttttt tak boleh citer benda elok 


Sya : Dasyattttt ar.. Tapi sekarang ko dah ok semua kan?


Orang Tua : Tulaaa, aku penah keje macam macam weh, sampai tahap jadi Direct salesman..


Sya : Asal weh?

Orang Tua : Dulu aku direct salesman jual barang weh, meh nak citer kat ko, kawan aku pun sama.. Tapi, dia jual banyak untung.. Aku padahal jual barang sama, ayat sama tapi tak untung..


Sya : Uiksss, muka dia hensem dari ko kotttt.. HAHA


Orang Tua : Muka aku idaman Malaya kot, aku pun heran.. then aku jumpa ada la orang berilmu, aku tanya dia.. Kenapa rezeki aku susah? Padahal barang sama, semua sama.. tapi aku memang tak untung.. Orang tu cakap, "awak ada tak berdendam dan tak maafkan sesiapa?"..


Sya : Aku pun ada weh tak maafkan orang.. wuuuuuuuuuuuu






Orang Tua : Aku pun cakap ada, SEORANG je aku tak maafkan.. orang tu fitnah aku depan mak ayah aku cakap aku minum Arak, Lillahi, aku tak buat..Then dia pinjam duit aku dulu, walhal dia makin kaya, aku yang miskin.. Dah pinjam duit, bawak fitnah, memang aku tak maafkan dia lahh.. Orang berilmu "Awak sebelum tido, maafkan dia.. InsyAllah rezeki awak akan bertambah"..


Orang Tua : Lepas tu, sebelum tidur tiaptiap malam aku amal maafkan semua orang.. Alhamdulillah rezeki aku makin bertambah dan bertambah.. Sampai sekarang..


Sya : Gilaaa ahhh, aku pun nak buat camtu la..


Orang Tua : Haaa, dah rezeki bertambah tu jangan lupa belanja aku..


Sya : ^@%@^^&@%(*







“Yang bernama hebat bukanlah orang yang banyak menjatuhkan lawannya,tetapi orang yang handal dan sejati adalah orang yang sanggup menguasai dirinya ketika marah”
 [Hadis Riwayat Muslim]





So renung renungkan, memaafkan tanpa di minta lagi mulia dan memaafkan adalah lebih bahagia.. InsyAllah.. Nikmat Allah tiada siapa yang tahu..





Camna dengan dah minta maaf berkali tapi tidak mahu memaafkan?

Jawaban Syeikh Abdul Muhsin al Ubaikan, 

“Jika anda telah mengerahkan berbagai daya upaya untuk berdamai dengannya maka anda insyaAllah mendapat pahala sedangkan dialah yang malah berdosa”.








Thanks for reading ♥ =)

Sunday, 27 May 2012

My Dream House


Assalamualaikummm..



Bestnyeeeee kalau dah keje.. Banyak wishlist nak ditunaikan.. Salah satunya confirm la a house! Kalau ada rumah sendiri kan senang nak hias-hias biar cumil.. Beli curtain comel comel, lampu comel comel, hias bedroom paling comel and ada husband comel kat tepi.. Ahaksss!



Masa kecik berangan nak rumah atas pokok.. Sebab Sya suka panjat pokok, panjat pokok mangga then makan mangga atah pokok.. terukkknyaaaaa, zaman kecik dulu tersangat lah gangster.. sebab lari dari Ummi cari nak suruh tolong buat kerja rumah.. suh basuh kasut skolah jew punnn..




Comel kan? kan? kan? Tak payah beli tanah, beli pokok.. Ahakks!





Ni pun not bad.. Simple macam rumah tupai.. Ahakss!




Sambil makan mangga, nampak permandangan dari atas pokok, semuaaaaaaaa nampakkkkkk.. Sukaaaaa happpy tenangggggggg then dangggg! "Aisyahhhhhhhhhhhhhhhh!! turunnnnn!!!! tino apo pakai skirt panjat pokok!!" Aiyakkkkkk!!



Tapi dah masuk umur tua ni.. hurmmm.. makin logistik sikit.. Heeee, rumah atah tanah jela.. tapiiiiiii, kenaaaa adaaaa swimming pool! Hohoho.. ni sebab terpengaruh dalam drama Cerekarama tiap Sabtu pukul 9 malam dolu dolu.. Sekarang je start pukul10 malam..




Simple and nice!






Tapiiiii, ni paling sesuai! Simple bertemakan klasik modern.. Ada swimming pool opkoz babe! Heeeee~





Dari front of house!




Simple and i loikeeeee!





From Night View..



Okies, dah berangan! Cukup!! Ni just untuk pemangkin semangat suh rajin rajin belajar and cari part time work!! Adioosssss!! Jom tido mimpi dream house.. Weeeeee~



Thanks for reading ♥ =)

Thursday, 17 May 2012

UTM 48th Convocation!



Assalamualaikummm..



Nak menggilap blog yang berdebu ni.. Bangun pagi, nothing i can do.. Kalau buat assignment macam rajin sangat jek.. Takut pandai umi kite cakap! Weeee..



Alhamdulillah on 8 May 2012, everything going smoothly.. This 2nd Convocation Ceremony Sya join.. Before this UTM 43 Convocation for end of Diploma..  The end of Degree but just begin for Master.. Happy but lil bit worried! Sya sambung Master sebenarnye..



43th UTM Convocation - Diploma




Sorry pada rakan-rakan yang Sya cakap tipu-tipu.. "Sya extand Degree".. "Sya dah habis tapi keje area Skudai".. "Sya tak sambung tapi datang melawat UTM".. Soryyy~~~ Alasan yang tipu-tipu.. Segan nak cakap sambung.. takut orang cakap "Sya sambung sebab tak nak keje la tuhhh".. Bukannnnn sama sekali! Sya dah keje before masuk Master ni.. tapi sanggup berhenti sebab nak ambik Master atas sebab tertentu..



Convocation Ceremony tak best lansung sebenarnyaaaaaa, just boringggg~~ Siap ngantuk-ngantuk lagi tertido dalam hall time Canselor UTM make speech on my front.. Menguap macam dugong kenyang tak yah cakap laaaaaaaaaaa.. berkali-kali.. Huwarghhh!!!! tapi ku gagahi jua.. Part Penutup last Besttttttttttttttt ada part lepaskan belon! Weeee.. Like party!



No family but with TETTTT on convocation again.. - Degree






Iskkkkkk~ Diploma my family tak datang on convo's sebab Sya pikir Diploma kan, Degree ada lagi nanti Sya ajak family datang.. But! Danggggg!!!! Degree pun tak datang..  Sya yang tak bagi datang.. Padan muka!  Jauuuu kottttt dariiiiiiiiii Kelantannnnnnn nak datangggggggggggggggggggggg.. TAK NAK SUSAHKAN UMMI!! So, im alone ditemani  TETTTTT - the one always beside me.. Ahakkks! Tak apa, MASTER CONVO'S UMMI WAJIBUL HUNNAH DATANG! Weeee~






Benda wajib buat time convo!




One of my Classmate! :)





More than words.. Thanks for roses :)




Thanks to UMMI & Family! Thanks friends.. Thanks to TETTT for lovely roses and the suprise you gave me, accompany me, alwayss support me, your never ended support! iskkkk.. terharuuuuuuuu la TETTTT.. 




SEKIAN




Thanks for reading ♥ =)

Sunday, 22 April 2012

Rapuh



Aku makin rapuh,
Setiap perjalanan ku ada dugaan..
Setiap gerak ku ada mata yang memandang..

Dunia seakan menunggu aku jatuh,
Rebah tidak bermaya,
Mengapa pada ku..


Mengapa semua ku jalani ada dugaan Nya?
Apakah yang Dia cuba sampaikan..
Tunjukkan lah..
Kerna aku makin tak bermaya..


Aku makin rapuh,
Bila yang ada makin jauh..
Bila yang jauh makin jauh..
Mereka yang gembira,
Mesti aku yang jatuh..


Berikan aku hikmah Mu,
Berikan aku petenjuk Mu,
Kerna aku makin rapuh,
Kerna aku akan terjatuh..


Andai ini cara Mu menghapus dosa ku,
Berikan aku kekuatan Mu,
Berikan aku orang yang baik di sisi ku..
Agar aku tidak memilih jalan Syaitan..







Thanks for reading ♥ =)

Tuesday, 20 March 2012

Who is me Hani Aisya?



Assalamualaikum... Ni Haoo~  Wo Hen Hao..




Paham tak ayat tu? Hehe.. Sya ni bosan.. then im wanna share who is me.. AWAS! Mungkin panjang entry ni.. mungkinnn.. Start dari lahir lah best kann..




  •  Who is me? Diberi nama sebenar pendek je, `Aisyah Bt Abdul Aziz.. Yang diberi nama sebab Ummi Sya mimpi dapat anak perempuan nama `Aisyah.. That is me.. yes, nama memang ada tanda koma atas dipanggil Ainsyah..
  • Who is me?  Seorang kanak-kanak periang bersama yang dikenali dan doluu salu mintak makanan kalau masuk rumah orang dan selalu dipakaikan skirt oleh my sisterssss!
  • Who is me?   Anak kepada Cikgu Abdul Aziz dan Cikgu Azizah..
  • Who is me?   Seorang kanak-kanak yang mempunyai keyakinan rendah untuk berkawan dan dipanggil dengan panggilan huduh-huduh... Memang sangat huduh.. Kena buli sokmo..
  • Who is me?   Tiada kawan rapat ketika kecik melainkan jiran.. 
  • Who is me?   Seorang pelajar "lompat kelas" terpaksa adaptasi Darjah 3 terus ke Darjah 5 sehinggakan mendapat UPSR 2A jeww.. 
  • Who is me?  Terpaksa bersekolah menengah jauh dari sekolah rendah dan sehingga rakan sekolah rendah tidak kenal sehingga hari ini.
  • Who is me?  Tinggal di hostel dari Form1 sehingga Form5 dengan mengenal erti kawan-kawan yang sebenar.
  • Who is me?  Seorang perempuan yang dibesarkan dalam family yang tidak sempurna dan hanya sempat merasa kasih sayang seorang abah sementara sahaja. Belum puas untuk merasa dimarah, dijaga dan diambil berat olehnya.
  • Who is me?  Seorang yang mendapat keputusan yang tidak baik dalam SPM dikalangan kawan-kawannya.
  • Who is me?  Dengan keajaiban dan berdikari tanpa abah di sisi dan bimbingan ibu yang mencari sesuap nasi untuk 9 orang anak dapat menghabiskan Diploma UTM, KL..
  • Who is me?  Seorang yang mendapat galakan untuk menyambung Degree UTM, JB oleh ibunya tanpa pedulikan perit akan lebih dari Diploma.
  • Who is me?  Seorang yang pernah hilang akal untuk cinta pertama yang musnah dan insyAllah bukan kali kedua nya..
  • Who is me?  Seorang yang sanggup untuk bekerja apa saja menghabiskan Degree untuk ibu yang tercinta.
  • Who is me?  Seorang yang merasakan perjuangan untuk diri telah selesai namun untuk keluarga belum dijuangkan. Tetapi dipaksa menyambung Master oleh ibu walaupun pahit perit Degree masih terasa.
  • Who is me?  Seorang anak dari keluarga susah dan masih tidak sempurna untuk membela nasib keluarga dan adik beradik.




I KNOW WHO AM I..






InsyAllah.. Ummi.. Akan ku balas jasa mu.. Allah bersama Kak Cik selalu..
Kak Cik akan terima apa jua rintangan yang datang..
Terima Kasih Ummi..
Jasamu, airmatamu tak terbalas dengan nyawaku..
  










Thanks for reading ♥ =)

Sunday, 11 March 2012

Susah Sama-Sama, Senang Sama-Sama ye! Pomise!





Assalamualaikumm.. Ni haooo...



Hey dear diary.. weken ni sangatt busann.. kalo tiap weken macam ni, boley kurus Sya! Hari-hari enggak mauu kuar bilek.. Main tenet and manage online shop je.. Huwaaaa.. Busannn tapi Fun! sebab Sya memang suka bendabenda camtuh.. Heeee dan tak makan.. boley bayang tak sehari makan roti jek.. ishhh.. kurus sangat nanti macam tulang.. Semua orang larikkkkk tak nak kawan dengan tulangggg!




Haaa..satu hari kannn, Sya makan dekat cafe.. Then Sya tengok mamat and minah.. macam kapel.. Sya tengok minah ambik banyakkk laukk ayam, sayur, nugget! Then mamat ambik teloq dan kuah sup.. Teloq goreng.. iskkk.. Mamat pun bayar untuk dua-dua.. Iskkkk..


No suapsuap ye, sakit mata.. Kalo sakit tak apa.. HAHA


Sayu je hati tengok mamat makan.. iskkkk.. "Mamat, mamat, meh Sya banje awak meh".. Tercakap macam tu, tapi mamat tak dengar, sebab Sya cakap dalam hati jekkk.. Uwaa.. tak kan nak cakap depandepan.. Habis mamat kena lempang dengan minah kang... Time dorang makan, Sya tengok je kotkot la minah nak bagi ayam die sikit dekat mamat.. tapi tak ade pun..   -_-"





Laki ni kalau dah sayang sanggup die korban.. Perempuan pun sama.. Tapi minah, kite janji nak susah samasama, senang samasama.. Kenapa minah makan banyak lauk, kenapa biar mamat makan lauk macam tu? Huwaaaaa..


Comel budak ni makan.. Gerammm!!





Fakta tak ada dalam buku!


  • Laki kalau dia sayang sanggup bagi semuaaa.. kaki tangan pun sanggup bagi gamak nya..
  • Laki kalau tak ada duit bagitau straight depan ke minah.. supaya minah tahu mamat tak ada duit.. 
  • Minah die nak belanja kan rezeki nama nyaaa.. Kalu minah nak tinggal pun bagusss! nampak sangat mata duitan nye.. 
  • Laki macam tu dah rasa duniaa ini untuk mu minahhh, Tapi!!! jangan sampai abai family pulokkk! Family 1st place in our heart oke?
  • Minah kalau perangai camtu, kena dengan lelaki kedekut memang sesuai..
  • Minah patut tengok lauk mamat apa, kalau ye pun mamat nak belanja.. Baru terserlah perikemanusiaan yang elok..
  • Adab yang perlu ada, kalau minah offer mamat, mamat tak nak gak ayam, minah letak je dalam pinggan.. mamat mesti makan punyerlahh..




Lomentik tak tempat makan ni.. Phuket ni,  Rawai Beach Restaurant..
SIYESLY LAWA!!



Baru betol cinta sampai beruban ni.. I wish I have husband like this.. AMIN!






BIAR SUSAH SAMA-SAMA, SENANG SAMA-SAMA..
TAK SELAMANYA ORANG SUSAH AKAN SUSAH..
TAK SELAMANYA ORANG SENANG AKAN SENANG..
TAK SELAMANYA ORANG JAHAT AKAN JAHAT..
TAK SELAMANYA ORANG BAIK TAK BUAT SALAH..



SEMUA NYA TAK AKAN SELAMANYA KERNA, 
ALLAH ITU ADIL..
DAN SEMUA HANYA PINJAMAN ALLAH S.W.T..



Thanks for reading ♥ =)

Thursday, 8 March 2012

Hari Wanita 08032012




Assalamualaikum.. Ni Hao..



SELAMAT HARI WANITA KEPADA SEMUA GEGEL!





Thanks for reading ♥ =)

Sibuk sikit :(




Assalamualaikum.. Ni Hao..



Lamaaaa tak hapdate blog.. bukan tak winduuu nak taip panjangpanjang.. tapii sikalang kena taip esement panjanggggpanjanggg lak..  Sory lil bit buzy, plus lak macammacam jadi.. Sya masuk study balik sikalang then sibuk mulakan bisness kecikkecik sendiri.. So, if masa ade, memang untuk buat esement, update barang dekat SINI, (Kalo sudi jenguk lerr kedai Sya.. Heee) then hobi lama yang baru start balik jahit pillow teciktecik comelcomel.. Ni pun curik masa sikit esok kelas petang boley tido lambat ape lagi hapdate blog!!


Suke menjahit benda alah ni.. Tu yang tak cukup masa sokmo.. Heeeee
Nama Dari Kiri : Belly, Betty & Benny 



Tak leyhh tito, rinduuuu semuaaa orangggg... My Fammy, Him, tetiba je late nite mcm ni berangan laaa kan da tak leh tido.. Berangan kan FREE! Sya memang minat bisness.. So, Fashion sangattt lahh Sya minat and its my passion.. So, gabungan minat bisness dan fashion terhasil lah idea Sya ketengahkan bisness sendiri hasil dari pilihan baju jenis Fashion Sya sukew! Berangan masa depan nanti nak jahit baju hasil design Sya sendiri.. InsyAllah! =)



Makhluk yang sukaaa gilakkk berangan! Berangan kan FREE! Heee..




Lately fashion Sya sukew ni jenis baju labuh tutup montot, da tua tua ni memang segan nak pakai baju kecikkecikkk.. So dari  SINI  lah Sya cuba ketengahkan gaya tu.. Sopan, dan tak menjolokkkk matamata pocik-pocik yang tengok.. Kalo baju yang jenis sleeveless tu Sya suggestkan pakai jaket or cardigan!




Da terasa mengantuk da.. sikalang 3.50 AM.. Gunitee! Adios! Krooooohh    -_-"


Opss, BACA DOA TIDUR DULU YE!





Thanks for reading ♥ =)

Wednesday, 22 February 2012

Yes, Im Kelantanese : Foods




Assalamualaikum.. Ni Hao, Vanakem..




Yes, im purely form Kelantan.. My Abah is purely Kelantan Chinese then My Ummi purely Kelantanese ada darah Indian bergabung Sumatera, Indonesia.. My nenek on my ummi side, "Ur grandma ar, have rambut kerinting then muka memang ada gelap memang sejibik india".. So atuk sebelah ummi lak Indonesia.. So, no wonder Sya orang Kelantanese tetiba je suke makan tempe dan suke gilosss kot ayam penyet.. macam tak leh dipisahkan je.. Teheeee    ^_^"




Tu jelah Sya tahu salah silah family.. Nak tulis ni, Sya kol Ummi doluu tanya tau.. Ummi pun pelik pehal la tetiba anak tino kesayangan aku call tanya sejarah family neyy.. Kesayangan la sangattttt    -_-" 




So, kalo Sya balik my peacefuly Kelantan kan, MESTIII Sya cari makanan ni.. Sedapp wooo.. Pebretttt neyyy.. Nyummeehhh!





Click kalo rabun sikitsikit

LAKSAM!!
Sedappp weyyhh ni.. Gurlppp~ kat Johor mana nak jumpa ni? Btw, Sya da balik Johor jadi student balik.. wuuuu~ Kat KL leh la carikk lagi.. Johor Sya bukan akak kawasan Johor so tak berapa tahu.. Kuah dia campuran santan + ikan.. Berlemak sikit laa.. Doludolu Sya tak suka ni, tapi da tua sekarang makin suke lak.. Kuah die nak makan dengan mee laksa tu pun boleyyy, sebab tak semua suka mee laksam ni, die lembiklembik but nice






Click kalo rabun sikitsikit

KUIH LOMPAT DAN TIKAM!! AHAKSS

Uiks, ganas sangat nama kuih ni orang Kelantan panggil Kuih Lompat Tikam.. Tak tahu laa datang pada mana nama but Sya berimiginasi dorang gambarkan sudu tu melompat masuk then tikam kuih ni.. ahaksss! Kuih ni ade rasa masin! Yeyyy! Sebab tu Sya suke! Santan die rasa masin sket, then ade air gula merah, ade pulut then ade tepung hijau tuu then warna warni.. Rasa manis masin dan tawar gabungan yang baik! 








Click kalo rabun sikitsikit

ETOKS!!
Haaaa, ni memang tak leh jumpa serata Malaysia kecuali Kelantan je.. Sya tanya orang luar Kelantan mesti tak tahu ape benda ni panggil.. Kami panggil ETOKS! Patut test yang ni tau datang Kelantan.. Etok ni sejenis kerang tapi cara masak unik! Dia masak salai then rasa masin jugak! Dorang cakap best kalo makan dengan nasik Kerabu tapi Sya sebat camtu jeee.. Heee!








Click kalo rabun sikitsikit

JERUK ASAM JAWA MUDA!!!

Haaa, ni masyyamm, asam jawa muda masam tapi kalau pandai buat jeruk ni, memang sedap mavelessss!! Kuah jeruk tu ada manis dan pedas, gabungan dengan masam jadi PERFECTO! Cuba jangan tak cuba yerr!





GURLLPPPPPPPPPP!!!!

Uwaaa nak balikkkk Kelantannn.. 12 jam wooo dari Johor.. -_-"

CAU CIN CAU!







Thanks for reading ♥ =)

Thursday, 9 February 2012

Solat Sambil Dukung Baby?


Assalamualaikum.. Ni hao..




Indahnya Islam..
Tak menyusahkan..
Ada solat untuk yang sakit..
Ada solat untuk yang mengembara..


Indahnya.....
Ada juga solat untuk yang tidak dapat tinggalkan baby..

Click kalo rabun sikitsikit



Baby kalau tinggal die lagiiiiiiiii merengek.. Bahaya baby kalo menangis selok.. takut die selok kerah je.. Ini untuk kemudahan ibu bapa untuk tunaikan yang wajib..




Kalo ade papa die dok tido sedap kroohh krooh, kejut papa suruh solat dulu, mama jaga baby.. Then mama pulak.. Jangan laaaa pulak mama buat hal sembahyang dengan dengan baby, padahal papa ada tengah selok tido kroohh krooh.. "Gilirgilir jaga baby kiteww samesame tau papa"..




Dalam rumah tangga kena saling tolong dan bertimbang rasa yerpp.. Kalo tade sifat tu, JANGAN GATAI NAK KAWEN!!. Pesanan dari orang yang belum kawen tapi banyakkk pengalaman! HAHA (pengalaman datang celah mana pun tak tauu)



ADIOS CAU CIN CAU!







Thanks for reading ♥ =)

Tuesday, 7 February 2012

TQVM ;)

Thankssssssssss =")

Oh, its pinky one..
Its have strong smell and thanks i love it!


Thanks for reading ♥ =)

Tuesday, 31 January 2012

Resepi Bujang : Siakap Stim Mudah




Assalamualaikumm.. Namaste olss..


Sya TERmengidam lak Siakap Stim.. Kalo Umi Sya buat lagi besttt.. ye lah kan.. air tangan mak ni, buat ape je sodap.. kalo Umi suap Sya nasik ngan teloq pun makan.. Umi Oh Umi..


So dah hidup jau dari Umi kena la blajo masak.. Untuk memastikan kebuluran berkurangan bila berjauhan, Sudi sudi kan diri la tengoktengok Resepi Bujang kiter ni.. Resepi ni umi bagi, mudah and senang untuk orang bujang buat! Yeyyy! Clapp ur big hand! (-_-")V




Bahan untuk pang pung pang masak :-

  • Ikan siakap kena ada la kan.. 
  • Serai dalam 2 ketui
  • Halia dalam 1 inci - agakagak jer dik non
  • Cili kecik secukup pedas
  • Bawang merah banyak lagi sodap
  • Bawang putih sedikit boley kalo tak letak tak sedap..
  • Asam masin 2, 3 ketui
  • Sos tiram 2, 3 camca ja





TADA!!!!

-

-
-
-
-
-
-
-
-
-





Belum siap yerp, baru nak start.. Sabosabo.. Firstly ikan siakap kan ade bau, so korang kena bersihkan dengan asam jawa dulu.. perap dalam 20 minit.. sambil tunggu buat bahan mayang dulu bawang merah, bawang putih, serai, cili, halia dan asam masin.. mayang tu potong nipisnipis ye hadek hadek..





Lepas mayang, nak buat kuah dia, Campuq bahan mayang + sos tiram + campur air.. Agak sos tiram padan dengan air la yerp.. kalau nak kuah banyak sket, letak air and sos tiram lebey siket tau dik non.. Then try masin masam manis secukup rasa.. Ikan siakap yang perap tadi dah boley bersihkan.. Semua dah cukup rasa, dah boley campur skali dengan ikan siakap tadi.. 






Click kalo rabun sikitsikit
- Bahan mayang + sos tiram + air + Ikan Siakap






Click kalo rabun sikitsikit
- Gaul biar serata yerp..



Then boley kukus! Kukus kejap je ikan ni.. Dalam 20 minit pun dah masak tau.. Senang kan? tak payah buang berpuluh fulus dekat kedai makan.. Sya suka buat sendiri sebab boleh buat suka suki nak letak apa lebey pedas ka, garam ka..





Click kalo rabun sikitsikit
- TADADADADA!!!! Ready tuk di cekik ikan siakap kukus! yeyy!

Tadaaa!! Senang mudah dan simple.. Orang bujang bujang single teww leh la try buat ni.. kalo rasa nak makan tapi nak jimat, boleh masak sendiri taw.. Walaupun anda lelaki.. Yakinn!! Yeahh.. Sya tak ada periuk kukus so Sya buat dalam pancook je tau.. kuali leper yang tak melekat teww.. Haa, yang buat goreng pancake teww..




Petua nak sedap :-
Time nak makan perah asam limau.. Memang menjilat pinggan!



Adios! Selamat mencoba orang orang bujang~ ;)







Thanks for reading ♥ =)

Friday, 27 January 2012

Tingkatkan traffik pun boleyyy~! Take Note!




Assalamualaikum, ni hao..



Selamat Hari Jumaat semuaa.. yeyy!! esok cuti lagi.. MUAHAHA..
Haippp.. Haippp! Nak marah tapi tak kenal.. sabo jelaaa...



Soalan Saya Hari ni :-


Camna orang lain nak trace blog awak tapiiiiiiiii tade letak link dekat profile info awak? ce pikiq deep deep.. hurmmmm..

  • Guna bomoh?
  • Search dekat pacik Google?
  • Tanya dekat macik Yahoo?
  • Tanya dekat member?




All of above adalah BETULLL!! Clappp ur big hand!! yeyyy!!  (-_-")  Ceittt ingat we olsss rajin ka nak buat camtuuuuu? tade masa ukeh.. 



Sia-sia je korang tak letak link blog korang tu, korang follow blog Siti Nurlija, kalo Siti nak follow balik korang camna? camnaaaa.. uwaaaa.. aah, memang Siti Nurlija tade blog punnn.. 




" Tapi tak tahu la awak nak buat camna.." Ahahh! Tak tau meh nak tunjuk.. Zasssss~



Go to Login  dulu> Dashboard > Edit Profile


Click kalo rabun sikitsikit


Click kalo rabun sikitsikit
-Tekan Select Blog to DISPLAY


Click kalo rabun sikitsikit
- Click Blog yang nak DISPLAY ye hadek hadek 



Then SAVE! Haippp.. Belummm lagi siap.. Go to ur blog, cari About Me..


Click kalo rabun sikitsikit
- Tekan symbol skru driver tuuuu




Click kalo rabun sikitsikit
- Make sure dua-dua tu kena bertanda!



Ok, SAVE! Siap.. easy as makan megi kan?



Traffik kamu pun meningkat sebab orang boleh trace kamu kalau mengomel or follow blog orang lain.. Take Note! Sya sukaaa gilakkk blogwalking blog orang lain.. then I Need This!



Bubbyeee.. Adioss! Sembahyang Jumaat ukeh!

Thanks for reading ♥ =)

Tuesday, 24 January 2012

Real Garfield but Comot





Assalamualaikumm.. Heyy..



This real garfield.. 1st time kottt meet garfield real.. sangattt menakutkan.. my anak buah memang lari bekebuk berhabuk tengok garfield ney.. Sya pun takut, sebab i kan aunty, so kena tunjuk tak takut laa.. kalau tunjuk takut maluuu beb..


Memang Sya rasa tercabar buat kerja stalker tucing Gardfield ni.. takut woo.. tucing pun Sya takut, camna orang dekat zoo jaga elephant? mau kena lenyek salah bagi layanan ke elephant.. Yang kena makan dengan buaya tu camna pulak?? errrr... dah dah.. =_="



Mempersembahkan real Gardfield!



Click kalo rabun sikitsikit




Click kalo rabun sikitsikit
-Time ni Sya rasa macam Garfield nak makan Sya!




Click kalo rabun sikitsikit
- Hamek kau die celik mata besarbesar.. larikkkkkkkkkkkkkk




Click kalo rabun sikitsikit
-Opss, sori terflash pulakkkk.. redho jela kalo lpas ni kena geget..




Click kalo rabun sikitsikit
- Haa, kan da cakap kena marah.. aiyooo, sori sir..



Click kalo rabun sikitsikit
- Ok ok, tak kaco.. tido la yerp..



Hakikatnya, garfield dekat lua sangatsangat garang.. Sian Gardfield ni time Sya tengok, comot.. tuan die jaga elokelok mesti comey.. Tucing pun ade perasaan sebenarnye, pandai tau tucing.. Tak caya korang try bercakap loghat kelantan ka, kiel lumpor ka.. mesti die paham.. So, sayangi tucing! sebab, tucing antara binatang kesayangan Nabi Muhammad SAW kite tau.. Adios!







Thanks for reading ♥ =)

Sunday, 15 January 2012

FACEBOOK MENGGANAS





Assalamualaikumm..



Happy Wekend? Wehhh.. bosanggg nyaa coti tak buat pape.. Sya just login FB, then logout balik.. Login balik, refresh lagi dan lagi dan lagi.. urghhh,, very bad wekend.. logout balik.. login logout tu perkara biasa ja untuk lovely wekend.. Then login balik... Haiyaaaa.. bape kali mau login maaaa,,, then Sya nampak sumting.. FB pandai buat teka teki meh? Tapi salah jawab niayaaa maluuuuu...



Click kalo ade rabun sikit sikit..



Wahhh.. kemainnn kauuu FB! Sya tak nak jawab takut kang SPAM sedutttt FB Sya.. Kang tetiba ade je gambo seksi meksi keluaq dekat Wall.. Segan dowhh.. So jawab dalam hati jelaaaaa.. Jangan laaa korang suka suki daki nak tekan link link.. untuk menjaga kesucian FB korang better DONT!!!



FB setakat ni ade sikit sudah ternoda, dulu MySpace and Friendster pun ade SPAM yang tah pape gak.. SPAM ni yang korang tak post tetiba kua link bukan bukan.. Then korang cakap, "Aihhh, bila aku pos menatang bewok ni??" Ahah! Mesti ingat masalah ingatan korang problemo kan? Sebenarnya korang tak nyanyuk atau masalah ingatan yerp.. Dun worriesss.. Tapi memang adat resam laman sosial camtu.. Semuaaaa kompem akan ade SPAM yang menodai kesucian nya.. TAGGED LAGIII HAMPESSSS!! Font besau ni sebab Sya ade peristwa jugakkkk (-_-") ..


Hadeeee keee makhluk bumi bongoiiiii pegi edit gambor hakuuu pakai tudung, (pakai tudung tu bagus la die tak edit freehair) tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii pakai skirt pendek????? Hang pa boleh bayanggg tak??? Hawawww je omputih tuhhhh.. BONGOIIIII IS SUITABLE FOR U BEBEH!! Tu peristiwa TAGGED lorr.. So Sya membawa diri delete TAGGED Sya haritu jugakkkk.. Sebagai Software Engineer yang konon berkaliber kena try semua laman sosial ni.. untuk dapat pengalaman yang lebih.. Tiada niat lain.. Heee





Lebey kurang camni la bebeh tu edit.. Sakitt jiwaa bebeh.. I hate u like crazy.. Haktuihhh!






Ok lah, nak pegi beli barang nak masak lunch.. Yeyy!! Sudeyy laposss menggelupur.. Okie! Bubyee adios macintosh!

Thanks for reading ♥ =)

Friday, 13 January 2012

Baru Ku Tauuuuuu...



Assalamualaikumm...



Hari ni Penghulu segala hari ye kawankawan berlainan jantina dengan ku.. Hari Jumaat kena sembahyang Jumaat.. Doa makbul hari ni.. Jom doa cepat nak kawen awal.. Ahakkss!! Gedik bebenaww..  memang sah Aisya ni kena kawen awal, gatai nawww.. Tahu ke nape kawen bagus? Ahahh! Tu la point kite hari ini ye.. (Macam ustazah jempotan lakss.. Ahakss)


Saitonn pun menanges woo kalo korang kawen, bukan dia simpan hati jatuh cinto prust tertonggeng ngeng dengan korangg.. Tapi dia tak leh nak tarik korangg masuk sekali lam neraka jahanam.. Ish Ish Ish.. Sebabbbbbb kan lepas kawen, maruah lelaki dan juga perempuan terjaga.. No more anak luar nikoh, No more fitnah, No more sosialisme terlampau.. Nauzubillah..


Saya letak gambor ni sebab ade lerrr orang tu sukee bangettt sama ayu.. (Gambar Hiasan)


Ni la baru Sya tawuuuu.. Jahilnyaa dakuuu~


Rasulullah bersabda : " Barang siapa diantara remaja berkahwin dalam usia muda, maka menangis lah syaitan. Dan ia (syaitan) mengeluh : Aduh celaka aku, agamanya telah terpelihara dari godaanku. " - HR . Ibnu 'Addi 


UPDATE : HADIS INI TAK SAHIH TETAPI IA TAK SALAH UNTUK DI AMALKAN.. MAAFKAN SAYA, SAYA MASIH LAGI KURANG ILMU..



Renungan di Hari Jumaat.. Mari lahh menuju ke Gerbang Perkahwinannn!!! Wah semangatt kalo kawen yerpp..



Sya letak gambo ni sebab Sya sukewww bangettt pasangan ni.. (Gambar Hiasan)  




Soalan saya hari ni: 


Kenapa ade sesetengah pompuan, kalo saya senyummm camnihh haaaa (^______^) , Dia takmo balas senyum saya muka camnihh  (-___-)  ? kalo lelaki senyummmm camnihhh je   (^__^),  pompuan tuh terusssss balassssss    (^___________________^)   bersulam dengan  bunyi hikhikhik.. maluuuu~ Pangggg kangggg!!!!




SELAMAT BERJUMAAT SEMUAA~




Thanks for reading ♥ =)